Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ak cez víkend robíte TOTO, okamžite s tým prestaňte: Inak sa nevyhnete priberaniu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Mnoho ľudí si cez víkend po náročnom pracovnom týždni rado pospí a raňajky z toho dôvodu odsúva na neskoršiu hodinu. Keď to ale robíte často, podľa španielskych vedcov to vedie k priberaniu, a to aj v prípade, že neskoré víkendové raňajky majú rovnakú energetickú hodnotu ako tie cez pracovný týždeň. Za hlavnú príčinu sa považuje skutočnosť, že telo je zvyknuté raňajkovať v pravidelný čas a pri odklade prvého jedla dňa živiny horšie spracováva. Na štúdiu upozornil britský Daily Mail.

Ľudia, ktorí cez víkend raňajkovali o 3,5 hodiny neskôr než cez týždeň, mali podľa výskumu vedcov z Barcelonskej univerzity o 1,3 bodu vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) v porovnaní s tými, ktorí svoj režim nemenili. Dĺžka spánku, energetický výdaj a kvalita jedla na tento rozdiel nemali vplyv.

Hlavným dôvodom bolo, že telo si prirodzene zvykne jesť v určitý čas a keď sa tento čas zmení, jedlo sa telu horšie spracováva, čo spôsobí priberanie. Inými slovami, naše biologické hodiny náš metabolizmus pripravujú na to, aby jedlo spracoval v určitý čas. Bunky sú tak naprogramované, aby vedeli, kedy majú využívať určité živiny. Keď človek je v iný čas, telo to prekvapí a metabolizmus sa spomalí, čo vedie k väčšiemu ukladaniu tuku, tvrdia experti. 

Ak cez víkend robíte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia sa opiera o vzorku 1100 študentov zo Španielska a Mexika. Respondenti uviedli, kedy bežne raňajkujú, obedujú a večerajú v týždni a kedy cez víkend. Takmer dve tretiny študentov počas víkendu jedli o hodinu neskôr a najčastejšie odsúvali raňajky. Čím väčší bol rozdiel medzi bežným časom jedla v pracovný deň a cez víkend, tým častejšie mali respondenti nadváhu. 

Najväčšie priberanie bolo zaznamenané, keď boli raňajky cez víkend skonzumované o 3,5 hodiny neskôr, napríklad keď dotyčný bežne v týždni raňajkoval o ôsmej ráno a cez víkend až o 11:30. Títo ľudia mali priemerne o 1,3 bodu vyššie BMI než tí, ktorí svoj režim príliš nemenili. U človeka, ktorý meria 170 cm a váži 90 kg, tento rozdiel na stupnici BMI predstavuje štyri kilogramy. Podľa vedúcej štúdie Marie Fernandy Zerónovej by tak mohlo pravidelné stravovanie prispieť k redukcii hmotnosti. Britská výživová poradkyňa Mhairi Brownová výskum síce označila za "zaujímavý", zároveň ale dodala, že hlavnou preukázateľnou metódou vedúcou k redukcii hmotnosti je zníženie kalorického príjmu. 

Viac o téme: Raňajky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu