Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Rybári zachránili korytnačku: Veterinári sú zhrození z toho, čo z nej niekoľko týždňov vychádza

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Fundacion Mundo Marino)

BUENOS AIRES - O škodlivom vplyve plastov na životné prostredie sa toho popísalo už viac než dosť. Plávajúce odpadky v moriach a oceánoch sú hrozbou najmä pre živočíchy, ktoré ich konzumujú. Posledný otrasný prípad pochádza z argentínskeho Buenos Aires, kde sa ochrancom prírody podarilo zachrániť morskú korytnačku, ktorej tráviaci trakt bol plný plastového odpadu.

Koncom minulého roka zostala na pobreží Buenos Aires v rybárskej sieti uviaznutá morská korytnačka. Rybári odovzdali zúbožené zviera aktivistom z organizácie Mundo Marino Foundation. Veterinári mu za posledný mesiac z vnútorností odstránili viac ako trinásť gramov plastového odpadu v podobe útržkov z vreciek, sieťoviny a ďalších vecí. "Röntgenové vyšetrenie odhalilo, že korytnačka mala v tele množstvo cudzích predmetov. Preto sme začali s liečbou, ktorá zvyšuje peristaltické pohyby tráviaceho traktu a umožňuje jej vylučovať z tela všetky zbytočnosti," uviedol Ignacio Peña. "Pacientka" v súčasnosti konzumuje najmä šalát a morské riasy, vďaka čomu sa jej stav sa zlepšuje.

FOTO Rybári zachránili korytnačku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Fundacion Mundo Marino)

Predstavitelia organizácie informovali, že v januári našli v podobnom stave ďalšie dve korytnačky. Jedna z nich bola nájdená mŕtva s množstvom plastu v žalúdku. Druhá je neustále pod kontrolou odborníkov, tiež postupne vylučuje kúsky plastového vrecka. V oboch prípadoch išlo o karety obrovské, čiže o druh, ktorý je na Červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). V súčasnosti totiž čelia tieto morské živočíchy viacerým hrozbám. Nárast výstavby na pobreží zmenšuje ich prirodzený biotop a sú obzvlášť citlivé na plasty. Dospelé jedince sú síce bylinožravce, ale mláďatá si veľmi nevyberajú a často sa zahryznú aj do mäsožravej potravy. Práve neskúsené mláďatá si plávajúce plastové vrecká často zamieňajú za medúzy, ktoré obľubujú.

FOTO Rybári zachránili korytnačku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Fundacion Mundo Marino)

Štúdia z roku 2018 potvrdila, že korytnačky majú po konzumácii jedného kusu plastu iba 22-percentnú šancu na prežitie. "Plast nie je v tomto prípade iba mechanická prekážka, ale jeho hromadenie v tráviacom systéme spôsobuje u živočíchov falošný pocit sýtosti a postupne ich oslabuje. Okrem toho sa z nahromadeného plastu vytvára v tele korytnačky veľké množstvo plynu, ktorý znižuje schopnosť potápania a tým jej bráni hľadať si potravu," vysvetlila Karina Álvarezová z Mundo Marino Foundation.

Viac o téme: PlastKorytnačkaOdpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu