Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto vedci naozaj nečakali: Zistili, čo ľadovce v Antarktíde uvoľňujú do vzduchu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AIX-EN-PROVENCE - Časopis Journal of Geophysical Research: Atmospheres priniesol výsledky zaujímavej štúdie, ktorú uskutočnil tím vedcov v Antarktíde. Výskum je dôkazom, že príroda si pamätá naozaj všetko, i to, že predchádzajúca generácia nám zanechala nelichotivé dedičstvo.

Podľa zistení najnovšej štúdie sú ľadovce v Antarktíde plné chlóru-36. Ide o dôsledok série jadrových výbuchov uskutočnených v Tichom oceáne, ktoré spôsobili, že na severe planéty vzniklo za posledných sedemdesiat rokov slušné úložisko tohto rádioaktívneho prvku. USA iba v 50. a 60. rokoch minulého storočia uskutočnili v Tichom oceáne viacero jadrových testov a za menej ako dvadsať rokov bolo vykonaných celkovo devätnásť sérií prevádzkových skúšok. Ich výsledkom bolo vyše 230 detonácií, pri ktorých sa uvoľňoval chlór-36. Ide o rádioaktívny izotop, ktorý sa môže vytvárať, keď plynný argón reaguje s lúčmi v atmosfére, ale tvorí sa aj počas jadrových explózií nad hladinou oceánov, keď neutróny reagujú s chlórom z morskej vody.

Toto vedci naozaj nečakali:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Stopy chlóru-36 sa našli aj vo vzorkách ľadovcov v pohorí Wind River Mountain vo Wyomingu. "V globálnej atmosfére už neexistuje jadrový chlór-36. Preto by sme mali všade sledovať hladiny prírodného chlóru-36," uviedla autorka štúdie Mélanie Baroniová z Európskeho strediska pre výskum a výučbu v oblasti geovied vo Francúzsku. 

V snahe určiť správanie tohto prvku v rôznych časových etapách vedci pracovali so vzorkami odobratými ruskou výskumnou stanicou z ľadového jadra v rokoch 1949 až 2007 v oblasti Vostoku, kde je zvyčajne menej snehu. Porovnali ich so vzorkami z rokov 1910 - 1980 z oblasti Talos Dome vzdialenej približne 1400 kilometrov, ktorá je takmer celý rok pokrytá ľadom a snehom. Výsledky potvrdili, že podiel chlóru-36 v tejto oblasti mal v priebehu sledovaného času klesajúcu tendenciu a v roku 1980 udržiaval iba asi štvornásobok úrovne prírodného chlóru-36. Na druhej strane, výsledky vo Vostoku vykazovali jeho veľmi vysoké úrovne, ktoré niekedy prekročili desaťnásobok očakávaných hodnôt. Z toho vyplýva, že práve tu sneh stále uvoľňuje rádioaktívne izotopy z jadrových skúšok a že chlór-36 je pohyblivejší, ako sa pôvodne predpokladalo a pohybuje sa smerom nahor.

Toto vedci naozaj nečakali:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Atmosféra Vostoku je aj naďalej znečistená antropogénnym chlórom. Toto znečistenie je výsledkom plynnej mobility na miestach s nízkou akumuláciou a znamená opätovnú emisiu chlóru-36 zo snehu, ktorý nie je pozorovaný v oblasti Talos Dome," vysvetlila Baroniová. 

Viac o téme: AntarktídaChlórJadrový pokus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu