Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Nórsky rybár (18) vytiahol z hlbín mora rybieho mimozemšťana

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

OSLO - Mladý nórsky rybár takmer vyskočil zo svojej lode, keď z vody vylovil priam mimozemskú rybu. Išlo o chiméru s tupým nosom a dlhým chvostom, ktorá žije predovšetkým v hlbokých vodách. Tento druh je pre človeka úplne neškodný a na Zemi údajne existuje už 300 miliónov rokov.

Oscar Lundahl, sprievodca rybolovu pre spoločnosť Nordic Sea Angling, pri ostrove Andoya v severnom Nórsku omylom chytil podivuhodnú rybu. Hľadali pritom halibuta modrého, čo je vzácny druh ryby vyskytujúci sa asi päť kilometrov od pobrežia. Na jednej udici mal štyri háčiky, keď zistil, že chytil niečo ťažké.

FOTO Nórsky rybár (18)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Trvalo mi asi polhodinu, kým som to vylovil. Nachádzalo sa to v 800-metrovej hĺbke," vysvetlil osemnásťročný Oscar. Na dvoch háčikoch boli halibuty a na treťom mimozemsky vyzerajúca ryba. "Bolo to úžasné, nikdy som nič také nevidel. Nevedel som, čo to je, prezradil mi to až kolega."

FOTO Nórsky rybár (18)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Išlo o chiméru, v angličtine zvanú ratfish. Vyzerala zvláštne, vraj skoro ako dinosaurus. Tento druh ryby je pre človeka neškodný, pretože sa živí predovšetkým krabmi a morskými slimákmi. Obyčajne sa vyskytuje v hlbokých vodách a na Zemi sa vyskytuje už približne 300 miliónov rokov. Kvôli náhlej zmene tlaku po vylovení chiméra, bohužiaľ, neprežila. Lundahl si ju preto vzal domov a urobil z nej filé. Napriek škaredému vzhľadu chutila veľmi dobre. Pripomínala vraj tresku, ale oveľa chutnejšiu. 

Viac o téme: RybaNórskoRybolov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu