Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rybári (29, 30) sa vydali na lodi na more: Na chvíľu zatvorili oči a prišla rana! Neverili tomu, kde sú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Dvaja chorvátski rybári vyplávali na lodi z ostrova Lošinj a keďže si chceli trochu oddýchnuť, tak zapli autopilota. Bohužiaľ, zaspali tak tvrdo, že ich prebral až náraz o skalu a zistenie, že ich dopravný prostriedok sa potápa. Neostávalo im nič iné iba plávať k brehu. Aké prekvapenie ich však čakalo, keď sa konečne šťastlivo dostali na breh a zistili, že nikto nerozpráva ich rečou.

FOTO Nórsky rybár (18) vytiahol z hlbín mora rybieho mimozemšťana

"Otvoril som kaviareň o 7.00 hod. a videl som dvoch mužov vychádzajúcich z mora s bójou, ktorej sa držali. Povedali, že prežili potopenie lode," citoval portál 24sata.hr Andreu Di Maggia, ktorý vlastní kaviareň na pláži Torrette v mestečku Fano na východnom pobreží Talianska.

Di Maggio bol odhodlaný pomôcť rozrušenej dvojici, čo však bolo dosť ťažké, keďže muži nehovorili ani po taliansky ani po anglicky. "Uvedomil som si, že sú Chorváti a chceli, aby som zavolal políciu. Spýtal som sa, či zostal v mori ešte niekto ďalší a nejako mi dokázali vysvetliť, že boli sami. Tiež som pochopil, že sa im potopila rybárska loď," povedal Di Maggio.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Miestne médiá informovali, že dvaja Chorváti vo veku 29 a 30 rokov plávali tri hodiny ku pobrežiu a držali sa bóje, ktorú stihli zobrať zo svojej 14 metrov dlhej lode. Ich loď sa čiastočne potopila asi kilometer a pol od brehu.

Po mužov prišla sanitka a lekári zhodnotili, že zdravie stroskotancov nijako neutrpelo. Potom ich previezli na policajnú stanicu, kde boli vypočutí. Podľa talianskych médií sa dvojica vybrala z mesta Mali Lošinj na rybačku a zapla autopilota, aby si oddýchla. Prebudila sa však až po tom, čo ich loď narazila do skaly a Chorváti skočili do mora.

Rybári (29, 30) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google maps)

Taliani zavolali záchranné centrum so sídlom v Rijeke, aby ho informovali o incidente. Potom sa do celého prípadu zapojilo aj chorvátske ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry. "Môžem povedať len toľko, že talianske úrady potvrdili, že na ich území sú osoby, ktoré by tam nemali byť. Postupujú podľa platnej procedúry," uviedol hovorca ministerstva David Radas.

Našťastie palivo nepreniklo do mora. Talianski potápači zostúpili do hĺbky 10 metrov a pomohli vytiahnuť loď, ktorú prepravili do prístavu Fano. Prípad vyšetruje talianska polícia, ktorá chce zistiť, či bola loď skutočne použitá na rybolov a či sa v nej nenachádza podozrivý obsah.

Viac o téme: NehodaMoreRybáriTalianskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu