Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expertka varuje: Hrozí ďalší Černobyľ! Táto továreň je časovaná bomba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Opustená chemická továreň v Irkutskej oblasti na Sibíri by mohla spôsobiť ekologickú katastrofu podobnú havárii v černobyľskej jadrovej elektrárni, a to v prípade, že sa v najbližšom čase nevyčistí. V rozhovore poskytnutom denníku Izvestija na to upozornila šéfka štátneho úradu na ochranu prírody Rosprirodnadzor Svetlana Radionovová.

Chemička Usoljechimprom v meste Usolje-Sibirskoje, kde sa produkoval chlór a ďalšie chemikálie, zastavila výrobu po bankrote v roku 2017. V jej objekte ale podľa Radionovovej dodnes zostáva v nezabezpečenom stave množstvo najrôznejších toxických látok. 

Svetu hrozí katastrofa, ktorá sa už nebude dať zvrátiť! Planéta sa navždy zmení, POSLEDNÁ šanca

"Je to veľký chemicky nebezpečný podnik, ktorý je v napoly zbúranom stave. Nedbalí ;majitelia z neho vyčerpali posledné zdroje a opustili ho. V budovách závodu sú skladované nádoby s nebezpečnými látkami, z ktorých niektoré sú pod tlakom. Čo v nich je, nikto nevie," povedala šéfka Rosprirodnadzoru. 

Expertka varuje: Hrozí ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Poukázala pritom na to, že v blízkosti tečie rieka Angara, ktorej hrozí znečistenie. "Fakticky ide o územie ekologickej katastrofy. Musí sa začať konať okamžite, inak budeme mať ďalší 'ekologický Černobyľ'," zdôraznila Radionovová.

Viac o téme: KatastrofaChemická továreňČernobyľUsolje-SibirskojeUsoljechimprom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu