Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odvážne ženy ukázali svoje FOTO bez mejkapu: Každodenný život s desivou diagnózou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Instagram/rosacea_beyondthevisible)

BRATISLAVA - Ružovka je kožné ochorenie, pri ktorom pokožka na tvári abnormálne sčervenie. Ženy trpiace touto chorobou zverejnili prostredníctvom hashtagu #RosaceaNoFilter fotografie, ktoré zobrazujú každodenný život s touto diagnózou. Chcú tak podporiť milióny osôb po celom svete, ktoré prežívajú to isté.

Symptómy často začínajú návalovými epizódami, keď koža na krátky čas očervenie. Ďalšie príznaky sa môžu vyvíjať v závislosti od progresu ochorenia. Sú obdobia, keď sú príznaky ružovky, odb. rosacey, mimoriadne zlé a naopak, niekedy sú takmer neviditeľné.

Odvážne ženy ukázali svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/riagomezcom)

Tento stav sa dá kontrolovať dlhodobou liečbou. Niekedy majú zmeny vo fyzickom vzhľade významný vplyv na psychiku, preto sa niektoré ženy podelili so svojimi príbehmi s rosaceou na sociálnych sieťach. "Pracujem v meste a každý deň jazdím vlakom do Londýna. Najťažšou časťou môjho dňa je práve dochádzanie. Necítim sa pohodlne vo vlastnej koži a táto téma ma nikdy nenechá na pokoji, ale najhorším pocitom je odísť z domu a znášať pohľady cudzincov," prezradila 28-ročná žena. Podľa jej slov je ťažké mať odvahu na to, aby sa dokázala pozerať pred seba. "Väčšinu dní to dokážem prekonať, niekedy sa ale schovávam na toaletách alebo mám sklonenú hlavu v hromadných dopravných prostriedkoch."

Odvážne ženy ukázali svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/rosacea_beyondthevisible)

Ďalšia žena na Instagrame uviedla, že iba nedávno dokázala zverejniť fotografiu svojej tváre bez mejkapu. "99 percent času nevychádzam z domu nenalíčená," napísala. Nie je to preto, lebo sa hanbí. Je jednoducho unavená z odpovedania na otázky, či je to akné alebo spálenina od slnka. 

Odvážne ženy ukázali svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/halliebing)

"Počas zlých dní je to strašné. Jasne červené líca a nos, malé bolestivé vyrážky, z ktorých vyteká nejaká tekutina. Je to mizerné a bolestivé," zdôverila sa. Aj napriek hypersenzitivite pokožky na tvári, začervenaniu a bolesti všetky ženy pracujú na tom, aby samé seba videli ako nádherné bytosti.

Viac o téme: RužovkaOchorenie kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu