Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Najväčšia tragédia svojho druhu v Británii: Ľudia zomierali na udusenie či udupanie

V tlačenici na štadióne Hillsborough zahynuli desiatky ľudí Zobraziť galériu (5)
V tlačenici na štadióne Hillsborough zahynuli desiatky ľudí (Zdroj: Youtube/KillianM2)

SHEFFIELD - Podľa prvej vyšetrovacej verzie išlo o nešťastnú náhodu a na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov. Podľa posledného súdneho rozhodnutia z roku 2016 bola tragédia spôsobená policajnou nedbanlivosťou. A až predvlani z nej obvinili šesť ľudí. Pri najtragickejšom športovom nešťastí v dejinách Británie zahynulo pred 30 rokmi, 15. apríla 1989, na futbalovom štadióne Hillsborough v anglickom Sheffielde 96 ľudí a 766 bolo zranených.

Osudový zápas semifinále Anglického pohára medzi mužstvami FC Liverpool a Nottingham Forest začínal o 15:00 miestneho času, ale ešte dvadsať minút predtým stáli davy fanúšikov pred turniketmi. S blížiacim sa výkopom stúpala nervozita, a tak sa polícia rozhodla otvoriť ďalšiu bránu slúžiacu ako východ. Potom sa dav asi 5000 fanúšikov Liverpoolu vrhol na štadión, kde však narazil na oceľové zátarasy.

Zápas bol po šiestich minútach od výkopu zastavený. To už ale v tlačenici umierali ľudia udusením alebo ušliapaním. Priamo na mieste alebo neskôr v nemocnici v ten deň zomrelo 94 ľudí a zhruba 760 ďalších utrpelo zranenia. Štyri dni nato podľahol zraneniam 14-ročný chlapec a poslednou obeťou sa stal Tony Bland (22), ktorý zomrel v marci 1993 po tom, čo jeho rodičia dosiahli na súde právo na jeho odpojenie od prístrojov; čím sa stal zároveň prvým pacientom, ktorému to v Anglicku súd umožnil. 

Fanúšik na štadióne Hillsborough
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Vyšetrovanie príčin nešťastia sa tiahne už tri desaťročia. Podľa prvej vyšetrovacej verzie z roku 1991 išlo o nešťastnú náhodu. Po ďalších súdnych ťahaniciach nariadil nové prešetrenie udalostí v decembri 2012 najvyšší súd na základe dlhoročných protestov príbuzných obetí, ktorí nesúhlasili s tvrdením, že to bola nešťastná náhoda a že na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov.

Fanúšikovia kladú kvety pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/ Peter Kemp, File)

Porota v apríli 2016 rozhodla, že tragédia bola spôsobená policajnou nedbanlivosťou. Vyšetrovanie príčin nešťastia odhalilo množstvo pochybení v zaistení bezpečnosti aj pri následnom zásahu záchranárov. Panovalo tiež podozrenie, že polícia sa snažila kryť vlastné pochybenia. Veliteľ polície na štadióne sa vo svojej činnosti dopustil veľkej nedbanlivosti a k nebezpečnej situácii pre divákov pri zápase prispeli aj ďalšie chyby polície, rozhodla porota. Správanie fanúšikov Liverpoolu podľa nej k tragédii neprispelo.

V júni 2017 bolo za tragédiu obvinených šesť ľudí. Je medzi nimi aj David Duckenfield, ktorý na štadióne zodpovedal za policajnú akciu. Duckenfield čelí obvineniu zo zabitia 95 ľudí, spôsobeného hrubou nedbanlivosťou. Vtedajší šéf polície grófstva Norman Bettison je obvinený zo zneužitia verejného úradu kvôli údajnému klamaniu po nešťastí. Právny zástupca polície bol obvinený zo snahy o marenie výkonu spravodlivosti v súvislosti s manipuláciou výpovedí svedkov počas vyšetrovania.

David Duckenfield
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Peter Byrne/PA via AP)

Tragédia viedla k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na britských futbalových štadiónoch, okrem iného k zavedeniu miest na sedenie pre všetkých divákov či k opatreniam ohľadom predaja alkoholu na štadiónoch, bariér, plotov či turniketov.

Podľa dostupných údajov je najhoršou podobnou udalosťou v histórii 318 mŕtvych po strete fanúšikov v roku 1964 na Národnom štadióne v Lime, druhé najhoršie nešťastie sa stalo v ghanskej Akkre v roku 2001, kde bolo po násilnostiach a panike ušliapaných 127 ľudí.

Viac o téme: TragédiaFutbalSheffieldHillsborough
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu