Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V mori pri Holandsku pátrali po stratených kontajneroch z trajektu: Objavili niečo oveľa vzácnejšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Holandskí odborníci objavili na dne Severného mora vrak obchodnej lode, ktorý je starý skoro päťsto rokov. Po plavidle pritom cielene nepátrali. Ich úlohou bolo hľadať kontajnery, ktoré začiatkom tohto roka v nepriaznivom počasí stratila nákladná loď, informovala s odvolaním sa na holandské ministerstvo kultúry agentúra DPA.

Zvyšky lode zo 16. storočia sú podľa ministerstva najstarším vrakom, aký sa kedy v holandských vodách našiel. Plavidlo bolo pôvodne tridsať metrov dlhé a postavené bolo zhruba v roku 1540 z dreva vyrúbaných stromov. Medené doštičky, ktoré boli na lodi, naznačujú, že plavidlo bolo používané práve na prevoz tohto farebného kovu, na ktorý mala v 16. storočí monopol nemecká rodina Fuggerovcov. Značky tejto bohatej rodiny z Augsburgu, ktorá požičiavala peniaze aj cisárom a kráľom, nesú práve i niektoré doštičky.

Holandskí experti na vyslobodzovanie potopených objektov objavili vrak náhodou pri Západofrískych ostrovoch, kde pátrali po 340 kontajneroch, ktoré na začiatku januára v búrke stratila nákladná loď MSC Zoe. Časť z nich sa vyplavila už pred časom na pláže, väčšina kontajnerov ale skončila na dne.

V mori pri Holandsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

"Tento nález je šťastím v nešťastí," uviedla holandská ministerka kultúry Ingrid van Engelshovenová, podľa ktorej je vrak "obohatením holandského kultúrneho dedičstva". Či sa úrady pokúsia loď z dna Severného mora vyzdvihnúť, zatiaľ nie je jasné.

Viac o téme: KontajnerLoďVrakHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu