Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

O tomto sníva každý študent: Vedci odhalili, či sa ich najväčší sen môže stať skutočnosťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

RÍM - Podľa štúdie zverejnenej na stránkach časopisu Nature Human Development dokážeme v spánku rozoznávať významné diskusie vedené v našej blízkosti, ale nedokážeme si na ne potom spomenúť, alebo sa z nich učiť. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Cez týždeň vstávate na budík a cez víkend ho vypínate? Vieme, aký nepríjemný stav vám hrozí

Položiť si hlavu na vankúš, zavrieť oči a začať sa učiť. Učenie v spánku je snom každého študenta. Mnohí sa o to pokúsili, ale ako sa zdá, počúvanie nahrávky lekcie počas spánku nám neumožňuje niečo podstatnejšie pochytiť. Avšak mnohým z nás sa už stalo, že sme sa prebudili z hlbokého spánku, pretože niekto vyslovil naše meno, alebo sme sa prebudili v dopravnom prostriedku, keď bola ohlásená naša stanica.

Načúvame teda v spánku bez toho, aby sme si vyslovené informácie pamätali? Takúto otázku si položili vedci z École normale supérieure (ENS) v Paríži a Monash University v austrálskom Melbourne, ktorí výsledky publikovali na stránkach časopisu Nature Human Development. Experti zistili, že aj v spánku je náš mozog schopný registrovať vonkajšie podnety, vyberať z nich významnejšie stimuly a prípadne na ne reagovať.

O tomto sníva každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Hoci spíme, nie je náš mozog vôbec nečinný. "Mozog je schopný registrovať podstatné signály aj počas spánku. Zvlášť umožňuje uvedomovať si podnety, ktoré vyžadujú rýchlu reakciu, a teda sa dokážeme okamžite prebudiť," uviedli autori výskumu. Preto je tiež vhodné zavolať na spáča jeho menom, aby sa rýchlo prebudil.

Počas spánku zostáva mozog "na príjme", ale vytvorí bariéru proti zvukom v pozadí, ktoré ho nezaujímajú, informácie filtruje a prikladá význam len tým, ktoré sú dôležité. "Spiace osoby sa dostávajú do režimu akéhosi stand by mode, v ktorom registrujú významné signály, ale udržujú rovnováhu medzi potrebou spánku s cieľom posilniť pamäť a schopnosťou v prípade nevyhnutnosti okamžite sa prebudiť," zdôraznili vedci.

V rámci štúdie vedci simulovali typickú situáciu z reálneho života, scenár nazvaný koktail párty. Keď sa nachádzame v preplnenej miestnosti, kde je veľa ľudí hovoriacich jeden cez druhého, ako sa to stáva pri nejakej oslave, sme schopní nepočuť konverzáciu, ktorá nás nezaujíma, a sústrediť sa len na tú, ktorú vedieme s človekom stojacim pred nami.

Pri experimente sa vedci snažili vytvoriť rovnaké podmienky tak, že pokusným spáčom prehrávali zmysluplné úryvky z filmov, správy alebo rozprávanie a zároveň nezmyselné vety zložené z vymyslených slov znejúcich podobne ako jazyk dobrovoľníkov, v tomto prípade Francúzov.

O tomto sníva každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci tak mohli pozorovať, že sa pokusné osoby počas spánku dokázali sústrediť na signály majúce zmysel s takmer takou intenzitou ako za bdelého stavu. Na základe hlbšej analýzy boli vedci schopní rozlišovať rôzne úrovne pozornosti v dvoch hlavných fázach spánku. Vo fáze hlbokého spánku REM nevykazovali pokusné osoby takmer žiadnu schopnosť odlíšiť zaujímavý stimul od iných. Naopak, počas fázy ľahkého spánku, ktorá tvorí hlavnú dobu spánku, bol zaujímavý signál mimoriadne registrovaný.

Napriek tomu zostáva možnosť učiť sa počas spánku len fantáziou. Táto schopnosť bola mnohokrát vylúčená ako u zvierat, tak u ľudí. V inej štúdii sa zistilo, že počas spánku nie sme schopní spoznať podobnosť zvukov v sekvencii a nevieme ich zoskupovať do kategórií. Vedci konštatovali, že sme síce schopní signál zachytiť, ale nie sme schopní ho pochopiť. Ďalšie pokusy preukázali, že ten, kto tvrdil, že si zapamätal úryvok z audiozáznamu, zostal v skutočnosti hore.

V nedávnej štúdii zverejnenej v časopise Nature vedci skúmali, ako dlho sa spiaci objekt dokáže sústrediť na obsah toho, čo počúva. Sústredenie podľa nich môže trvať len niekoľko sekúnd. Pozornosť upretá v spánku na obsah považovaný za významný je len dočasná.

Viac o téme: SpánokUčenieSen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu