Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

So spánkom sa nežartuje: Ak budete dodržiavať toto pravidlo, výrazne podporíte svoje zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

RÍM - Keď sa ukladáme na spánok vždy v rovnakú hodinu a pravidelne sa ráno v rovnakú hodinu budíme, je to zvyk, ktorý je spájaný so zlepšením mnohých indikátorov pohody, či už fyzickej alebo psychickej. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Spíte menej ako sedem hodín denne? Robíte obrovskú chybu, hrozia vám tieto vážne choroby

Lekári dospeli k tomuto záveru na základe štúdie zvykov dospelých osôb vo veku od 54 do 93 rokov, u ktorých s pomocou moderných prístrojov merali spánok. S vysokou presnosťou mohli určiť, kedy tieto osoby chodili spať a kedy sa budili. Žiadna zo sledovaných osôb netrpela nespavosťou či inými poruchami spánku, ako je napríklad syndróm spánkového apnoe. Vedci prihliadali na početné parametre zdravia, ako je krvný tlak či glykémia.

Vedci predovšetkým odhalili, že nepravidelnosť v spánku predlžuje dobu potrebnú na zaspanie, vedie k ospalosti cez deň, k menšiemu vystaveniu dennému svetlu a k nižšej fyzickej aktivite, a to nezávisle od dĺžky spánku. Navyše sa s tým spája vyššia úroveň stresu a depresie.

So spánkom sa nežartuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Údaje o stave metabolizmu a o kardiovaskulárnom zdraví sú ešte prekvapivejšie: kto si nepravidelne líha a budí sa, má vyšší krvný tlak a hladinu cukru v krvi a je teda ohrozený cukrovkou. Tí, ktorí spia nepravidelne, sú tiež v priemere viac obézni a všetky tieto faktory dohromady vedú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.

"Pozorovali sme, že osoby s hypertenziou majú tendenciu dlhšie spať a obézni v priemere zvýšia svoju aktivitu až neskoro večer. Čím väčšie sú výkyvy v čase, kedy chodí človek spať a kedy vstáva, tým viac rastie riziko pre zdravie," vysvetľuje Jessica Lunsfordová- Averyová, ktorá výskum koordinovala. "Kto má veľké výkyvy v čase spánku, je menej aktívny, viac ospalý a unavený, ale predovšetkým ho ohrozujú kardiovaskulárne a metabolické problémy. Naše výsledky ukazujú, že ide o výraznú súvislosť," dodáva.

Je ťažké povedať, čo bolo skôr, či vajce alebo sliepka. Neurofyziológ z oddelenia neurovied z Janovskej univerzity Lino Nobili potvrdzuje, že pravidelnosť spánku je kľúčová, pretože to je jeden z mechanizmov, ktorý nám pomáha udržať synchronizované vnútorné biologické hodiny, zásadné pre funkcie organizmu na báze cyklu svetlo a tma.

So spánkom sa nežartuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V noci sa mení telesná teplota, sekrécia hormónov, krvný tlak, srdcový rytmus. Udržanie týchto rytmov je pre zdravie nevyhnutné. Vieme, že veľmi výrazné zmeny v cykle spánku a bdenia sa spájajú s väčšou pravdepodobnosťou gastritídy, problémami s črevami, pretože sa menia mnohé vegetatívne a hormonálne ukazovatele. Ak sme napríklad v noci hore, mení sa produkcia hormónov, ktoré regulujú pocit hladu a sýtosti. To nás vedie k tomu, že jeme viac a väčšinou menej zdravé jedlá.

To všetko sa jasne ukazuje na osobách, ktoré pracujú na zmeny a teda majú značne nepravidelný čas spánku a prebudenia. Ale aj menej drastické výkyvy môžu škodiť, viesť k nerovnováhe cirkadiánneho rytmu so škodlivými dopadmi pre zdravie. Chodiť spať v rovnakú hodinu a v rovnakú hodinu sa budiť je teda dobrý zvyk.

So spánkom sa nežartuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dôležitejšie je ranné vstávanie," odporúča Nobili. "Ak sa budeme ráno budiť vždy v rovnaký čas, večer sa potreba spánku dostaví sama od seba. Ak budeme tomu načúvať, pochopíme, aké je správne okienko pre spánok. Nie vždy je to však možné. Keď sa spontánne budíme o deviatej hodine, ale v túto hodinu by sme už mali byť v kancelárii, musíme v týždni vynaložiť trochu úsilia, ale cez víkend je nejaké to porušenie pravidiel povolené. Keď je rytmus spánku takmer vždy pravidelný, sporadické výnimky neuškodia," uzatvára Nobili.

Viac o téme: ŠtúdiaZdravieSpánokPravidelný spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu