Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci potešia všetkých lenivcov: Takto neuveriteľne ľahko spálite 140 kalórií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOTTINGHAM - Vedci tvrdia, že existuje relaxačný a sedavý spôsob, ktorým sa dá spáliť vyše sto kalórií. Môže to znieť príliš dobre na to, aby to bola pravda, no kalórie sa vraj dajú spáliť v horúcom bublinkovom kúpeli. Okrem tohto benefitu má pobyt vo vani množstvo ďalších, zdravotne významných účinkov

Výskum vedcov z Univerzity Nottingham Trent zistil, že existuje mimoriadne jednoduchý spôsob, ktorým sa dá spáliť až 140 kalórií. Najlepšie na tom je, že nemusíte nikde chodiť ani sa vôbec namáhať. Všetko, čo potrebujete, je vaňa plná horúcej vody a peny do kúpeľa. 

Vedci potešia všetkých lenivcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci naznačili, že kúpanie vo vani má mnoho benefitov ako pre ženy, tak i pre mužov. V rámci štúdie sa polovica dobrovoľníkov kúpala v 40-stupňovej vode, zatiaľ čo druhá polovica po dobu jednej hodiny jazdila na bicykli. Tí, ktorí sa venovali cvičeniu, spálili oveľa viac kalórií, no zároveň sa potvrdilo, že aj ničnerobením sa dá spáliť isté množstvo. U dobrovoľníkov, ktorí sa kúpali, ďalej zaznamenali ustálenie hladiny cukru v krvi a zlepšenie spánku

Vedci potešia všetkých lenivcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď vojdete do horúcej vody, vaše telo sa snaží zabrániť prehriatiu. Rozšíria sa preto krvné cievy a časť tepla sa dostáva z krvi do atmosféry," vysvetľuje fyziológ Steve Faulkner. Táto zmena tiež pozitívne vplýva na krvný tlak a zároveň zvyšuje srdcovú frekvenciu. Pri horúcom kúpeli sa naše telo správa veľmi podobne ako pri fyzickej záťaži - potí sa. Odborníci taktiež zistili, že ľudia, ktorí trávia čas v saunách a vírivých bazénoch, majú znížené riziko kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky.

"Nejde však o nijakú fintu, ako sa vyhnúť cvičeniu, nie je to ani náhrada cvičenia," upozorňuje Faulkner. Dodáva, že táto alternatíva je vhodná a veľmi prospešná skôr pre ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu pravidelne športovať.

Viac o téme: ŠtúdiaHorúci kúpeľSpaľovanie kalórií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu