Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníci odkryli záhadu na jedinečnej FOTO slávneho maliara

Vincent Van Gogh Zobraziť galériu (2)
Vincent Van Gogh (Zdroj: TASR, SITA/AP)

AMSTERDAM - Na snímke považovanej za jeden z dvoch známych fotografických portrétov maliara Vincenta van Gogha nie je tento slávny umelec, ale jeho brat Theo. K tomuto záveru došli odborníci, ktorí záber podrobne skúmali. Ich analýzu vo štvrtok zverejnilo holandské Van Goghovo múzeum.

Profesor údajne odkryl tajomstvo slávneho obrazu: Autor stvárnil niečo úplne iné

Je známe, že maliar Vincent van Gogh (1853-1890) sa fotografoval nerád, najmä v neskoršom veku. Jednu z dvoch známych portrétnych snímok teraz preskúmali forenzní experti a došli k záveru, že na nej nie je Vincent, ale jeho mladší brat. Túto fotografiu objavil belgický kunsthistorik Mark Edo Tralbaut a prvýkrát ju prezentoval na výstave v roku 1957. Podľa neho zobrazovala Vincenta van Gogha vo veku 13 rokov a bola vytvorená okolo roku 1866 v Belgicku.

"Otázku, či by to nemohol byť niekto iný, si nikto nepoložil. Nikto o tom nikdy nepochyboval, a to aj preto, že chlapec na fotografii sa podobá Vincentovi z ďalšej snímky, kde má 19 rokov," uviedol vedúci výskumného tímu Teio Meedendorp . O identite chlapca na snímke sa začalo debatovať až v roku 2014, kedy oba domnelé portréty Vincenta van Gogha porovnávali odborníci v rámci televíznej relácie a došli k tomu, že fotografie nezobrazujú tú istú osobu. Pochybnosti posilnil tiež objav, že ateliér, kde bola snímka vyfotená, začal na danom mieste fungovať až v roku 1870, keď už mal Vincent van Gogh 17 rokov.

Odborníci odkryli záhadu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Van Gogh Museum)

"Veľmi ma prekvapilo, keď som sa dopočul, že na tej fotografii je veľmi pravdepodobne môj prapradedo Theo, a nie Vincent. Ale som rád, že záhada je konečne vyriešená," povedal Willem van Gogh, ktorý s Van Goghovým múzeom spolupracuje ako poradca správnej rady.

Vďaka zisteniu múzea teda teraz existuje už len jediná nespochybniteľná fotografia Vincenta van Gogha - tá pochádza z roku 1873 a maliara zachytáva ako devätnásťročného.

Viac o téme: FotografiaOmylVincent Van GoghTheo Van Gogh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu