Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Milovníci obľúbeného maliara vo vytržení: Budú dražiť revolver, ktorým sa zastrelil van Gogh

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Revolver, ktorým sa podľa všeobecného presvedčenia zastrelil holandský postimpresionistický maliar Vincent van Gogh, pôjde do dražby. Oznámil to v utorok parížsky aukčný dom Auction Art.

Zbraň objavil istý roľník v roku 1965 na rovnakom poli, kde sa predpokladá, že sa umelec smrteľne postrelil. Revolver bol vystavený vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame. Aukčný dom ho označuje za "najslávnejšiu zbraň v dejinách umenia". Revolver značky Lefaucheux ráže sedem milimetrov by sa mohol podľa odhadov dražobnej spoločnosti predať za 60.000 eur. Dražba sa bude konať 19. júna.

Odborníci na život van Gogha sú presvedčení, že maliar sa zastrelil týmto revolverom pri obci Auvers-sur-Oise, kde strávil posledných niekoľko mesiacov svojho života v roku 1890. Holandský výtvarník si zbraň vypožičal od majiteľa hostinca, v ktorom býval. Skonal o 36 hodín po postrelení. Nešlo o prvý prípad jeho dramatického sebazraňovania; dva roky predtým si odrezal ucho, ktoré ponúkol žene v nevestinci v meste Arles na juhu Francúzska.

Zatiaľ čo väčšina kunsthistorikov súhlasí s tým, že van Gogh spáchal samovraždu, toto tvrdenie je v posledných rokoch spochybňované. Niektorí bádatelia uvádzajú, že fatálny výstrel mohol byť vypálený náhodne dvoma miestnymi chlapcami hrajúcimi sa so zbraňou na poli.

Táto teória dostala najnovšiu podporu od nového životopisného filmu Pri bráne večnosti (2018), v ktorom účinkuje americký herec Willem Dafoe. Režisér danej snímky, renomovaný americký maliar Julian Schnabel, pre AFP uviedol, že van Gogh vytvoril 75 pláten počas 80 dní svojho pobytu v Auvers-sur-Oise a nemal samovražedné sklony.

Viac o téme: DražbaMaliarRevolver ParížVincent van Gogh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu