Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Profesor údajne odkryl tajomstvo slávneho obrazu: Autor stvárnil niečo úplne iné

Pablo Picasso Zobraziť galériu (3)
Pablo Picasso (Zdroj: Wikipedia)

MADRID - Obraz Guernica, ktorý je už niekoľko desiatok rokov mnohými považovaný za najznámejšie umelecké stvárnenie vojny v novodobej histórii, nemá nič spoločné s vojnou. Tvrdí to vo svojej novej knihe španielsky profesor José María Juarranz, ktorý sa štúdiom tohto obrazu od Pabla Picassa intenzívne zaoberá štrnásť rokov. Podľa neho ide o rodinný portrét, na ktorom autor špecifickým spôsobom zobrazil príbuzných a priateľov.

Hitlerova dávna milenka na FOTO: Do tejto devy sa diktátor zamiloval počas vojny

"Videl sa ako kráľ, a preto chcel, aby jeho obraz visel v galérii Prado vedľa slávnych dvorných portrétov Las Meninas od Velázqueza a Rodiny Karla IV. od (Franciska) Goyu," citoval Juarranza denník El País. V knihe, ktorú sedemdesiatdeväťročný profesor predstavil v utorok v Madride, sa tiež píše, že Picasso sa o politiku vôbec nezaujímal.

Profesor údajne odkryl tajomstvo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Otec kubizmu a milovník žien Picasso sa podľa Juarranza na obraze zobrazil ako býk, ktorého historici umenia vykladajú ako symbol fašizmu či Španielska. Ako koňa, ktorý je druhou veľkou zvieracou postavou na tomto čiernobielom plátne, zobrazil podľa nového výkladu Picasso svoju manželku, ruskú baletku Oľgu Chochlovovú, ktorá sa s ním vtedy chcela rozviesť. Kričiaca žena s mŕtvym dieťaťom v náručí je podľa Juarranza vtedajšia Picassova milenka Marie-Thérese Walterová, s ktorou mal dcéru Mayu.

S baskickým mestom Guernica, ktoré niekoľko týždňov pred vznikom obrazu v roku 1937 zrovnali so zemou nemecko-talianske nálety, spojil plátno podľa Juarranza rodák z Baskicka, básnik Juan Larrea. Keď mu ho Picasso vo svojom parížskom ateliéri ukázal, zvolal vraj Larrea: "Guernica!" a Picasso potom svoje dielo takto pomenoval.

Zničené mesto Guernica
Zobraziť galériu (3)
Zničené mesto Guernica  (Zdroj: SIT/AP)

Skoro osem metrov dlhé a tri a pol metra vysoké plátno namaľoval Picasso pre parížsku výstavu na objednávku španielskej republikánskej vlády, ktorá mu za neho podľa denníka El País zaplatila 150-tisíc francúzskych frankov.

Podľa Juarranza sa v diele odrazili tri kľúčové momenty z Picassovho života. Po prvé to bolo zemetrasenie na juhu Španielska, ktoré maliar zažil ako trojročný v roku 1884 vo svojom rodisku Malage a pri ktorom zomrelo asi tisíc ľudí. Ďalej sa v obraze Guernica podľa Juarranza odrazila samovražda jeho priateľa, básnika a maliara Carlosa Casagemasa z roku 1901 a tiež rozchod Picassa s jeho prvou manželkou.

Novinári, ktorí sa v utorok zúčastnili prezentácie knihy "Guernica: Neznáme majstrovské dielo", sa jej autora pýtali, prečo s takým výkladom doteraz neprišiel iný historik umenia. "Pretože nikto nemal odvahu," odpovedal bez mihnutia oka Juarranz, ktorý má doktorát z filozofie a literatúry z madridskej Univerzity Complutense.

Sám Picasso obraz Guernica príliš nevysvetľoval. "Toto je býk a toto je kôň," odpovedal vraj na naliehanie, aby vysvetlil význam postáv na svojom obraze.

Viac o téme: ObrazPablo PicassoGuernica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu