Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obkladáte aj vy záchodovú misu na verejných toaletách papierom? Z tohto dôvodu s tým prestaňte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Použitie verejnej toalety môže byť nepríjemným zážitkom. Ak dbáte na hygienu, potom si pravdepodobne aj vy pred vykonaním potreby záchodovú dosku pokryjete toaletným papierom. Pravdou však je, že sa týmto spôsobom vystavujete oveľa väčšiemu zdravotnému riziku, než keby ste tak neurobili.

Vrstva toaletného papieru na záchodovej doske znie logicky, vytvoríte tak bariéru medzi ňou a vašou pokožkou. Dôležitou informáciou však je, že záchodové dosky sú špeciálne upravené na to, aby sa na nich nemohli baktérie udržať. Môže za to ich tvar a hladký povrch. Výskum dokonca zistil, že priemerné verejné toalety sú čistejšie než kuchynské drezy, dosky na krájanie či umývacie špongie. 

Obkladáte aj vy záchodovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci varujú pred ohrozovaním zdravia: TOTO na verejnom záchode nikdy nerobte!

Toaletný papier má niekoľko vrstiev, preto dokáže čokoľvek rýchlo a ľahko absorbovať. To z neho robí dokonalý materiál na šírenie baktérií. Ďalšou chybou je, že vo väčšine domácností sa toaletný papier vyskytuje priamo pri WC. Pri každom spláchnutí sa do ovzdušia dostanú miliardy baktérií, ktoré sa práve vzduchom šíria aj na toaletný papier. To znamená, že ak si ho položíte na záchodovú dosku, sedíte priamo na baktériách. 

Obkladáte aj vy záchodovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohé z baktérií, ktoré sa nachádzajú na doskách, sú prítomné aj v našom tele. Najlepším spôsobom, ako sa pred nimi ochrániť, je vytrénovať si stehenné svaly a na dosku vôbec nesadať. Dôležité je tiež dbať na dobrú hygienu po každom použití toalety.  

Viac o téme: ZáchodBaktérieToaletaHygienaToaletný papier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu