Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci bijú na poplach: O tri roky hrozí klimatická katastrofa, TOTO sa môže stať!

Ľudstvo čelí vážnemu problému, ktorý sa musí začať okamžite riešiť Zobraziť galériu (3)
Ľudstvo čelí vážnemu problému, ktorý sa musí začať okamžite riešiť (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Ak emisie uhlíka nezačnú v priebehu nasledujúcich troch rokov klesať, klíma našej planéty bude ohrozená a ciele stanovené Dohodou o zmene klímy v Paríži nebude možné splniť. Bývalá tajomníčka Rámcového dohovoru OSN pre klimatickú zmenu Christiana Figueresová stanovila ciele, ktoré by sme mali dosiahnuť do roku 2020, aby sme zachránili našu planétu.

Ak sa teplota vzduchu zvýši o jeden stupeň Celzia, ľadovce sa roztopia, v mori vyhynú koraly a v dôsledku toho dôjde k zrúteniu ekosystémov, varujú vedci spolu s Figueresovou v článku uverejnenom v magazíne Nature. V priebehu niekoľkých rokov sa ľudstvo snažilo zastaviť nárast emisií, ale nedbalo na to, že aj teplota v atmosfére sa zvyšuje. Ale stále je tu nádej na záchranu našej planéty. Podľa expertov existujú rôzne kroky a opatrenia vedúce k obmedzeniu globálneho otepľovania. Mali by sme ich však zaviesť čo najskôr, aby sme predišli hroziacim problémom.

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Keďže klimatické zmeny budú mať pre nás katastrofálne následky, mali by sme v najbližších troch rokoch realizovať opatrenia, ktoré globálne otepľovanie obmedzia. V roku 2020 by obnoviteľné zdroje energie mali tvoriť 30 percent svetovej elektrickej energie, infraštruktúra by mala byť v roku 2050 úplne odstránená a priemysel by mal znížiť objem svojich vyprodukovaných emisií.Okrem toho by sme mali viac používať elektrické vozidlá - zo súčasného 1%  sa ich využívanie musí zvýšiť na 15%. Ďalšou položkou na zozname sú lietadlá, ktorých vypúšťané emisie by mali klesnúť o 20%. V priebehu nasledujúcich desiatich rokov by sa malo odlesňovanie úplne zastaviť a do roku 2030 by malo byť spustené opätovné zalesňovanie, čo ochráni biodiverzitu, vodu a pomôže znížiť všetky emisie na nulu. 

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Pokiaľ ide o financovanie, vlády by mali poskytnúť rozpočet na tieto opatrenia, pretože zatiaľ väčšina peňazí pochádza zo súkromného sektora. Toto všetko je, zdá sa, náročné realizovať, ale ak emisie naozaj neobmedzíme, budeme trpieť my, nikto iný," uviedla Figueresová. 

Vedci dávajú ľudstvu stále nádej: Prekvapivá správa o klíme

V správe sa ďalej uvádza, že sa musia prijať také plány, ktoré by zaručili, aby sme mohli všetku potrebnú energiu ercent energie získavať z obnoviteľných zdrojov. Dôležité je pritom zostať optimistickí. V minulosti sa totiž už prijali viaceré riešenia na klimatické problémy, ktoré boli úspešné. "Pamätajme na to, že nič nie je nemožné," tvrdia autori. "Medzi nami sa stále nájdu tí, ktorí pred klimatickými problémami budú zatvárať oči, ale nás odhodlaných prekonať tieto klimatické problémy je oveľa viac. Buďme teda optimisti a spolu porazme ekologické problémy."

Viac o téme: EmisieGlobálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu