Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci skúmajú tajomnú modrú dieru vo Veľkom bariérovom útese: Z jej útrob sú nadšení

Modrá diera Zobraziť galériu (2)
Modrá diera (Zdroj: Instagram/Johnny Gaskell)

SYDNEY - Vedci objavili masívnu dieru vo Veľkom bariérovom útese a sú nadšení z toho, čo v nej našli. Odborníci sa ponorili do približne 20-metrovej hĺbky, aby preskúmali jednu z najmenej prebádaných častí austrálskeho prírodného zázraku a narazili v nej na zdravé koraly. Ide o zriedkavý jav, keďže útes trpí vymieraním spôsobeným zohrievaním morskej vody, prípadne v dôsledku iných príčin.

Vchod do podsvetia: Tajomný sibírsky kráter odkrýva záhady minulosti

Námorný biológ Johnny Gaskell sa pochválil úžasným objavom na sociálnej sieti Instagram a napísal: "Táto modrá diera bola predtým popísaná geológmi, ktorí predpokladajú, že by mohla byť ešte staršia ako slávna Veľká modrá diera v Belize. Nachádza sa v jednej z najmenej skúmaných častí Veľkého bariérového útesu, vo vzdialenosti viac ako 200 km od ostrova Daydream Island. Na to, aby sme tam prišli, sme museli cestovať 10 hodín v noci... No stálo to zato!"

Už pred pár týždňami skúmali vedci podobný priestor, ale táto diera bola hlbšia a takmer dokonale kruhovitá. Ponorili sa to hĺbky viac ako 20 metrov a podľa Gaskella bolo skvelé opäť vidieť zdravé koralové kolónie.

Vedci skúmajú tajomnú modrú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram/Johnny Gaskell)

Na začiatku tohto roka odborníci varovali, že Veľký bariérový útes sa blíži k zániku a existuje "nulová šanca" na privedenie obrovských mŕtvych plôch, ktoré sa premenili na podmorské pustiny, späť životu. Obavy potvrdili aj letecké prieskumy vyše 2000 km dlhého útesu, ktorý je jedným z najbohatších zdrojov biodiverzity na svete.

Viac o téme: DieraKoralVeľký bariérový útes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu