Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pyrotechnička prehovorila o svojej práci: Najhoršie mi bolo v roku 1997, úplná hrôza

Jela Šafradinová počas výkonu svojej nebezpečnej práce Zobraziť galériu (3)
Jela Šafradinová počas výkonu svojej nebezpečnej práce (Zdroj: reprofoto klix.ba)

SARAJEVO - Jela Šafradinová je matkou štyroch detí a k tomu členkou tímu zaoberajúceho sa likvidáciou nevybuchnutých nástražných zariadení, ktorý spadá pod bosniansku civilnú ochranu. Po boku svojich kolegov každý deň vyráža do terénu a odstraňuje míny, ktoré zostali v krajine po občianskej vojne z rokov 1992 až 1995. Je jednou z pyrotechniček v moslimsko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny a svojou prácou rozbíja predsudky.

Túto prácu robí už dvadsať rokov a od roku 1997 sa okrem práce pyrotechnika naučila pomáhať pri povodniach alebo zosuvoch pôdy a vo svojom tíme pôsobí aj ako medička. "Pri každej práci zažijete lepšie aj ťažšie chvíle. Najhoršie mi bolo v roku 1997, keď jeden kolega zahynul priamo v teréne, a ešte v čerstvej pamäti mám prípad z roku 2005, keď ďalší z kolegov utrpel ťažké zranenia. Moja práca je pre ženu plná stresu, ale časom sa dostane človeku až do krvi. Ako školáčka som o podobnej kariére neuvažovala, ale niekto to robiť musí," hovorí Šafradinová, ktorú cituje bosniansky server Klix.ba. 

Ona aj ostatné ženy, ktoré sa stali pyrotechničkami, majú so svojimi mužskými kolegami profesionálne vzťahy. Ako štvornásobná matka ale každý odchod do práce veľmi prežíva. "Na začiatku to bolo ťažšie, ale časom si človek život zorganizuje. Mám doma štyri deti, ale prácu potrebujem, musíme z niečoho nakŕmiť rodinu," priznáva žena, ktorá podobne ako jej kolegovia čerpá elán z nádeje, že ich krajina bude raz vyčistená od mín. Tie dodnes predstavujú smrteľné nebezpečenstvo. Dôležitá je aj prevencia; o nebezpečenstve výbušných zariadení sa musia učiť deti v školách, ale aj dospelí. Všetci by si mali dávať pozor na miesta označené ako mínové polia. 

Pyrotechnička prehovorila o svojej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Šéf Jelinho tímu Igbal Sefer sa odmínovaniu venuje od roku 1997 a tvrdí, že muži aj ženy svoju prácu odvádzajú rovnako kvalitne, ženy-medičky ale podľa neho lepšie reagujú v prípade nehody. "V takýchto situáciách sú ženy často schopnejšie, najmä keď sa stane nejaké nešťastie. Sú pokojnejšie a uvážlivejšie. My muži máme tendenciu reagovať zbytočne unáhlene. Medičky majú navyše veľa povinností okolo dohliadania na zdravotný stav svojich kolegov, musia obchádzať miesta odmínovania a plánovať, ako v prípade nehody na miesto čo najlepšie dopraviť pomoc," vysvetľuje Sefer. 

Pyrotechnička prehovorila o svojej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Množstvo mín a ďalších nástrah, ktoré Šafradinová a jej kolegyne počas rokov odstránili, už nikto nepočíta. Rukami im prešli stovky, tisíce a desaťtisíce kusov munície, vďaka ich práci je Bosna bezpečnejšia a ľudia môžu s pokojom chodiť do lesov alebo na túry v horách. Pyrotechničky sú hrdinky všedného dňa, ktoré nasadzujú svoj život pre bezpečnejšiu budúcnosť druhých. 

Viac o téme: VojnaBombaPyrotechnikBosna a hercegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu