Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tribunál v tieni Norimbergu: Kruté tresty pre japonských vojnových zločincov a podraz USA

Medzinárodný vojenský tribunál pre Ďaleký východ Zobraziť galériu (4)
Medzinárodný vojenský tribunál pre Ďaleký východ (Zdroj: wikimedia/tante2.com)

TOKIO/PRAHA - Tak ako sa niektorí z hlavných nacistických vojnových zločincov postavili po druhej svetovej vojne pred medzinárodný súdny tribunál v nemeckom Norimbergu, konal sa obdobný proces v Japonsku. Tokijský tribunál s japonskými vojnovými zločincami začal 3. mája pred 70 rokmi a skončil 12. novembra 1948 vynesením siedmich trestov smrti a 16 trestov doživotného väzenia.

Transport posledného Slováka z koncentráku v Seredi: Sadistický veliteľ Brunner mu dal "odmenu"

Zriadiť Medzinárodný vojenský tribunál pre Ďaleký východ (IMTFE) dostal do právomoci vrchný veliteľ spojeneckých vojsk v Japonsku, americký generál Douglas MacArthur, o čom rozhodla moskovská porada ministrov zahraničných vecí ZSSR, USA a Veľkej Británie v decembri 1945. Tribunál tvorila jedenásťčlenná medzinárodná sudcovská porota v čele s Austrálčanom Williamom Webbom. Jedenásť víťazných krajín - USA, ZSSR, Veľká Británia, Čína, Holandsko, Francúzsko, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Britská India a Filipíny - delegovalo tiež vlastného zástupcu obžaloby, ktorej predsedal Američan Joseph Keenan.

Útok Japonska na Pearl Harbour, na fotografii USS Arizona.
Zobraziť galériu (4)
Útok Japonska na Pearl Harbour, na fotografii USS Arizona.  (Zdroj: wikimedia/neznámy autor)

Pred porotou stálo 28 popredných vojenských a politických vodcov, rozsudku sa dočkalo 25 obvinených. Najvyšší trest uložili generálovi, bývalému premiérovi a veľkému cisárskemu obľúbencovi Hidekimu Tódžóovi. Na trest smrti spolu s ním odsúdili aj šesť ďalších generálov (Seiširó Itagaki, Heitaró Kimura, Kenji Doihara, Iwane Macui, Akira Mutó, Kógi Hirota). Popravu vykonali 23. decembra 1948.

K nevôli mnohých obetí sa tribunál netýkal japonskej cisárskej rodiny, z ktorej sa najmä princovia preukázateľne podieľali na páchaní vojnových zverstiev. Cisár Hirohito, ktorý tvrdošijne predlžoval agresívnu vojnu a ktorý potom zostal v čele krajiny až do svojej smrti v roku 1989, a členovia jeho rodiny boli ušetrení stíhania z vojnových zločinov kvôli tlaku Spojených štátov, ktoré to odôvodňovali snahou čo najskôr stabilizovať a demokratizovať krajinu, demoralizovanú po vojnovej prehre.

Poprava austrálskeho vojaka Japoncom v Novej Guinei, rok 1943.
Zobraziť galériu (4)
Poprava austrálskeho vojaka Japoncom v Novej Guinei, rok 1943.  (Zdroj: wikimedia/awm.go.au)

V súvislosti s činnosťou tribunálu boli vyšetrované tisíce japonských občanov obvinených z podielu na príprave agresie. Rad vysokých dôstojníkov armády a námorníctva odsúdili pred zvláštnymi tribunálmi v Japonsku a krajinách, ktoré sa stali obeťou japonského útoku. Celkovo z vojnových zločinov usvedčili a odsúdili 4200 Japoncov, 720 z nich popravili.

Japonského generála Tomojukiho Jamašitu (druhý sprava) odsúdili v Manile na trest smrti.
Zobraziť galériu (4)
Japonského generála Tomojukiho Jamašitu (druhý sprava) odsúdili v Manile na trest smrti.  (Zdroj: wikimedia/U.S. National Archives and Records Administration)

Viac o téme: Druhá svetová vojnaMedzinárodný vojenský tribunál pre Ďaleký východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu