Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Historický prejav spred 70 rokov: Winston Churchill predvídal studenú vojnu a hrozbu komunizmu

Winston Spencer Churchill Zobraziť galériu (3)
Winston Spencer Churchill (Zdroj: SITA)

FULTON/PRAHA - O presnom začiatku epochy označovanej ako studená vojna sa vedú spory. Jej predzvesťou bol podľa historikov pamätný prejav bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v americkom Fultone, v ktorom pred 70 rokmi, 5. marca 1946, hovoril o tom, že "od Štetína na Balte až po Terst na Jadrane bola naprieč celým kontinentom spustená železná opona". Necelý rok po konci druhej svetovej vojny Churchill vyzval demokratický svet, aby sa zomkol proti komunistickému nebezpečenstvu. Studená vojna potom trvala 45 rokov.

Slovák na slávnej FOTO z 2. svetovej vojny: Hrdina velil a bojoval v bitke o Iwo-džimu

Churchill pri preberaní čestného titulu na menšej univerzite v štáte Missouri, okrem iného zaradil Prahu medzi "preslávená" mestá, ktoré sa "ocitli v oblasti, ktorú musí nazvať sovietskou sférou a všetky sú vystavené nielen tej či onej forme sovietskeho vplyvu, ale aj vysokej a v mnohých prípadoch rastúcej miere ovládania z Moskvy". A vtedajšie Československo zmienil ešte raz: "Takmer vo všetkých prípadoch bol nastolený policajný štát a zatiaľ nikde, s výnimkou Československa, neexistuje skutočná demokracia."

Samotný pojem studená vojna prvýkrát použil pre zhoršujúce sa americko-ruské vzťahy v roku 1947 americký finančník a prezidentský poradca Bernard Baruch v prejave v parlamente Južnej Karolíny. Do všeobecnejšieho povedomia sa termín dostal vďaka štúdii amerického novinára a publicistu Waltera Lippmanna z toho istého roku nazvanej The cold war; a study in U.S. foreign policy.

Jaltská konferencia: Britský ministerský predseda Winston Churchill, americký prezident Franklin Roosevelt a predseda Rady ľudových komisárov ZSSR Josif Vissarionovič Stalin.
Zobraziť galériu (3)
Jaltská konferencia: Britský ministerský predseda Winston Churchill, americký prezident Franklin Roosevelt a predseda Rady ľudových komisárov ZSSR Josif Vissarionovič Stalin.  (Zdroj: TASR/AP)

Začiatok rozdelenia sveta na dva bloky (a tým i studenej vojny) niektorí historici kladú už k jaltskej konferencii vo februári 1945, kedy si časť demokratických politikov začala uvedomovať, že sovietsky vodca Josif Stalin nemá v úmysle dodržať dohodnuté záväzky. Churchill vo fultonskom prejave ešte o Stalinovi hovorí ako o svojom "priateľovi z čias vojny" a povedal, že chápe potrebu Rusov zabezpečiť svoje západné hranice, potom ale obvinil sovietske Rusko z toho, že túži po neobmedzenej expanzii svojej moci.

Ako hrádzu tomuto nebezpečenstvu navrhol vytvoriť úzke spojenectvo Británie a USA, zahŕňajúce spoluprácu "vo vzduchu, na mori, po celej zemeguli, vo vede aj v priemysle". Prejav je tak považovaný za začiatok histórie Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorá bola založená v apríli 1949. Americká vláda vyhlásila boj proti rozpínavosti komunistického impéria v marci 1947 v tzv. Trumanovej doktríne. Odmietnutie následne predstaveného Marshallovho plánu Sovietskym zväzom a jeho budúcimi európskymi satelitmi už znamenalo zreteľný signál o rozdelení sfér vplyvu.

Asi najostrejšie sa studená vojna rozhorela okolo vojny v Kórei (1950-1953), vyhrotenie znamenala stavba berlínskeho múru v roku 1961 a karibská kríza na jeseň roku 1962. Sovietsky pokus inštalovať jadrové rakety na Kube vtedy priviedol svet na pokraj jadrovej vojny. Po podpisoch niekoľkých odzbrojovacích zmlúv znamenala zmrazenie vzťahov sovietska intervencia do Afganistanu v decembri 1979 a do vzťahov tiež vstúpili krvavé zásahy Sovietov v Maďarsku v roku 1956 a v Československu o 12 rokov neskôr.

Franklin D. Roosevelt a Winston Churchill
Zobraziť galériu (3)
Franklin D. Roosevelt a Winston Churchill  (Zdroj: TASR/AP)


Americký prezident Ronald Reagan vyhlásil na začiatku 80. rokov komunizmu boj, zvýšil výdavky na zbrojenie a predstavil známy program tzv. Hviezdnych vojen. Dejinný obrat začal neúspešný pokus o obrodu komunizmu vyvolaný Michailom Gorbačovom po jeho nástupe do čela Sovietskeho zväzu v roku 1985. Šéf sovietskych komunistov odmietol Brežnevovu doktrínu o obmedzenej zvrchovanosti socialistických krajín a zasahovaní do štátnej suverenity iných štátov a v decembri 1987 podpísal na oficiálnej návšteve USA Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Vo februári 1989 sa stiahli poslední sovietski vojaci z Afganistanu a počas nasledujúcich mesiacov sa začali rúcať komunistické režimy v strednej a východnej Európe.

Československý agent ŠtB sa infiltroval do CIA: Veľké odhalenie a výmena na moste špiónov

Za faktický koniec studenej vojny je označovaná schôdzka Gorbačova s ​​americkým prezidentom Georgeom Bushom na lodi Maxim Gorkij pri pobreží Malty v decembri 1989, hoci na nej nebol podpísaný žiadny dokument. "Opúšťame jednu epochu, studenú vojnu, a vstupujeme do novej epochy," oznámili.

Oficiálne studená vojna skončila 19. novembra 1990 podpisom spoločného vyhlásenia šiestich štátov Varšavskej zmluvy a 16 štátov NATO na summite Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe (KBSE) v Paríži. Varšavská zmluva, vojenský pakt uzavretý v roku 1955 ako protipól NATO, bola rozpustená 25. februára 1991. Na konci novembra 1993 potvrdil koniec konfliktu americký Kongres prijatím zákona potvrdzujúceho, že nepriateľ, nazvaný kedysi Reaganom "ríšou zla", už neexistuje.

Viac o téme: Studená vojnaWinston Churchill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu