Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kmeň z doby kamennej ignoruje civilizáciu: Pri návšteve vás zabije, a má na to nárok!

Pre Sentinalčanov sú cudzinci nepriateľmi. Zobraziť galériu (3)
Pre Sentinalčanov sú cudzinci nepriateľmi. (Zdroj: news.com.au)

SYDNEY - Jeden z ostrovov v Bengálskom zálive je strážený dnes už posledným kmeňom, ktorý stále žije spôsobom, ako v dobe kamennej. Tí, ktorí sa odvážia navštíviť toto miesto, musia rátať s tým, že sa stretnú s nevôľou domorodcov. Na obranu svojho domova neváhajú použiť luky a oštepy. Aj keď ich jazyku nikto nerozumie, ich odmietavý postoj si nie je možné nijako pomýliť. Už zďaleka hlása: "Nie ste tu vítaní!" Toho, kto túto správu nepochopí, čaká väčšinou smrť.

Ostrov Severný Sentinel je pokrytý hustou džungľou a obklopený plážami s bielym pieskom a koralovými útesmi. Zvrchovanosť nad oblasťou patrí Indii, ale tá presadila štvorkilometrovú zakázanú zónu, do ktorej nesmú vkročiť žiadni ekoturisti, dovolenkári, rybári ani vládni úradníci. Otázkou však ostáva, či domorodci zostanú navždy sami.

Môže civilizovaný svet nechať tento starobylý kmeň starať sa sám o sebe bez toho, aby poznal elektrinu či výdobytky modernej medicíny? Odborníci hovoria, že to najlepšie čo preň ľudia môžu urobiť, je nechať ho tak. On si pokojne poradí aj bez zvyšku spoločnosti a naopak.

Kmeň z doby kamennej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Karla Kauffman)

Doktorka Devleena Ghoshová z University of Technology v Sydney, ktorá sa špecializuje na históriu a kultúru v Indickom oceáne, povedala portálu news.com.au, že Sentinelčanom sa dobré darí aj keď robia všetko na vlastnú päsť. "Prežili až do teraz a sú pomerne stabilní z toho, čo môžeme povedať, čo do počtu obyvateľov. Lovia ryby a jedia kokosové orechy a darí sa im prežiť," uviedla s tým, že nikto nevie presne posúdiť ich životné podmienky, pretože sa k nim nedostal tak blízko. Aj keď mnohí sa snažili.

V roku 1967 indická vláda vyslala na breh pátraciu misiu, ale ostrovania sa ukryli. Neskôr začali voči expedíciám prejavovať otvorené nepriateľstvo. Každého nového návštevníka zasypala spŕška šípov. V roku 1974 schytal vyše dvojmetrový oštep do stehna aj dokumentárny filmár.

Lepšie nepochodil ani ušlý trestanec, ktorý sa na ich ostrov dostal na plti. More vyplavilo jeho telo prešpikované šípmi a s reznou ranou okolo krku. Posledný zaznamenaný kontakt pochádza z roku 2006, kedy dvoch mužov zabili pri nezákonnom rybolove v okolí ostrova.

Dnes indická vláda cúvla a mení svoju politiku, ktorá sa viac nebude pokúšať o žiadne návštevy. Uznala, že obyvatelia majú právo žiť tak, ako chcú, čo v tomto prípade zrejme znamená, odrezaní od zvyšku sveta.

Kmeň z doby kamennej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: news.com.au)

Survival International, organizácia podporujúca ochranu starých kmeňov, hovorí, že Sentinelčania sú najmenej ovplyvnení ľudia na planéte. Podľa nej ide o potomkov prisťahovalcov z Afriky a ich jazyk je preto tak odlišný, že po 60-tisíc rokov nemali kontakt s inými ľuďmi.

Doktorka Ghoshová uviedla, že počet ľudí v kmeňoch, ktoré sa dostali do styku s vonkajším svetom, sa zmenšil. Aj to je dôvod, prečo sa Sentinelčanom naďalej darí a prečo by mali zostať osamote. "Je tu veľmi malý kontakt," povedala. "Bez kontaktu nehrozí riziko ochorenia. Ja si nemyslím, že existuje dôvod, prečo by nemali zostať sami."

Viac o téme: Severný Sentinel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu