Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najbizarnejší festival na svete: Neuveríte, ako si v zahraničí uctievajú svojich mŕtvych blízkych

Duchovia mŕtvych sa im za starostlivosť odmenia Zobraziť galériu (3)
Duchovia mŕtvych sa im za starostlivosť odmenia (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Obyvatelia indonézskeho ostrova Sulawesi dodržiavajú prastaré zvyky, ktoré by mohli byť pre bežného Európana úplne nepredstaviteľné. Každé tri roky sa zúčastňujú na bizarnom rituáli, pri ktorom skladajú poklonu svojim zosnulým príbuzným tak, že ich vykopú, mŕtvoly očistia a oblečú ich do nových šiat.

Kmeň z doby kamennej ignoruje civilizáciu: Pri návšteve vás zabije, a má na to nárok!

Pre našinca to skôr vyzerá ako scéna z apokalyptického zombie filmu, ale pre Torajanov, etnickú skupinu pochádzajúcu z hornatej oblasti Tana Toraja, je festival Ma'nene oslavou života. Prvýkrát sa uskutočnil v obci Baruppu pred viac ako sto rokmi, kedy sa lovec zvierat Pong Rumasek túlal po horách a keď našiel opustenú mŕtvolu, rozkladajúcu sa pod stromom, zaodel ju do vlastných šiat a vystrojil jej riadny pohreb. Veril, že mu to prinesie šťastie. Tento zvyk sa medzi Torajanmi ujal a podľa nich sa im za starostlivosť o mŕtvych odmenia duchovia.

Najbizarnejší festival na svete:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ma'nene festival sa prekladá ako "obrad čistenia mŕtvol", kedy sú mŕtvi exhumovaní, upravení a oblečení do nových módnych šiat. Vymenia sa im rakvy, alebo aspoň opravia tie staré, zatiaľ čo príbuzní s nimi vykonávajú sprievod okolo obce. Drvivá väčšina zo 650-tisíc Torajanov je kresťanov alebo moslimov, a len malý zlomok ešte praktizuje túto "cestu predkov".

Najbizarnejší festival na svete:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pohreb je jednou z najvýznamnejších a najnákladnejší udalostí tejto komunity a niektorí ľudia si naň šetria celý život. Obrad trvá niekoľko dní a začína sa porážkou byvolov a ošípaných, aby zabezpečili pokojný posmrtný život pre svojich blízkych. Telá sú potom umiestnené do kamenných jaskýň na vrchole skaly a zosnulí sa konečne môžu vydať do "krajiny duší". Informoval portál MailOnline.

Viac o téme: SulawesiTorajanovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu