Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dnešok je extrémne výnimočný: Odohrá sa niečo, o čom ani len netušíte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Počuli ste už niekedy výraz "priestupná sekunda"? Ak nie, vedzte, že práve dnes dôjde k jej aplikácii a my zažijeme nezvyčajný deň, hoci to ani len nepostrehneme. Meranie času má stále svoje úskalia a niekedy treba pridať práve spomínanú jednu sekundu, aby všetko išlo tak, ako má. Touto mikro zmenou sa ale nemusíte nijako trápiť, atómové hodiny, ktoré kontrolujú čas vo vašich telefónoch či počítačoch, spravia všetko za vás.

Priestupná sekunda je podľa definície wikipédie jednosekundová oprava nepravidelne aplikovaná v systéme atómového merania času UTC tak, aby bol v synchronizácii s nepravidelnou rotáciou Zeme a slnečným časom UT1. Aby bol bežne používaný čas dostatočne presný a pritom sa nelíšil od pohybu Slnka na oblohe, udržuje sa čas UTC v rozmedzí ±0,9 sekundy od UT1 pomocou jednosekundových opráv aplikovaných nepravidelne.

V prípade potreby sa prestupná sekunda zavádza vždy 30. júna alebo 31. decembra o polnoci UTC tak, že po 23:59:59 nasleduje ešte 23:59:60 a až potom 00:00:00. Táto úprava sa vykonáva na celom svete v rovnaký okamih. Oveľa častejšie je potrebné jednu sekundu pridať, je však aj možné, že by bolo potrebné jednu sekundu ubrať.

Nie všetky systémy sa ale dokážu s touto zmenou vyrovnať, a preto bývajú radšej vypnuté. Nutnosť pridania sekundy totiž nemožno predvídať s dostatočným predstihom a pripraviť sa naň. Od roku 1972, kedy došlo k prvému uplatneniu priestupnej sekundy, až do roku 1999, sa pridávala takmer každý rok. Odvtedy sa stala ale menej častou. Dnes bude pridaná len štvrtý raz od roku 2000.

A čo všetko sa dá stihnúť za jednu sekundu? Jej význam pre jednotlivca je mizivý, ale vo všeobecnosti sa aj za takýto krátky úsek odohrá na našej planéte kopec udalostí.

  • Zomrie 1,8 človeka, narodí sa 4,3 dieťaťa a vyrobí sa tovar v hodnote 3,06 milióna eur.
  • Americký miliardár Warren Buffett zarobí cca 360 eur a najchudobnejší pracovníci na svete zarobia 0,014 eura.
  • Large Hadron Collider nazhromaždí za sekundu šesť kvadriliónov (1015) bajtov dát.
  • Zašle sa 2 393 470 e-mailov, spraví sa 48 745 vyhľadávaní na Google, vyrúbe sa 11 stromov v amazonskom dažďovom pralese a do ovzdušia sa vypustí 1120 ton oxidu uhličitého.

 

Viac o téme: 30. júnPriestupná sekunda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu