Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výborná správa z ďalekého vesmíru: Zamrznutá sonda sa ozvala a vyslala nečakaný signál!

Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P Zobraziť galériu (4)
Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Modul Philae, ktorý sa od novembra nachádza na kométe 67P/Churyumov-Gerasimenko, sa prebral z hibernačného režimu a odoslal signál na Zem. Informovali o tom predstavitelia Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Modul sa prebral po tom, ako sa kométa priblížila k Slnku, čo dodalo jeho batérii dostatok energie na fungovanie. Vedci z ESA však naďalej nepoznajú jeho presnú polohu na povrchu kométy.

Modul Philae vypustila na kométu 67P/Churyumov-Gerasimenko sonda Rosetta vlani 12. novembra o 9:35 SEČ. Modul pristál približne o sedem hodín neskôr, čím sa stal prvým ľudskou rukou vyrobeným strojom na kométe. Pri pristátí sa mu však nepodarilo vystreliť úchytné zariadenia podobné harpúne a preto sa odrazil. 

Modul Philae
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na povrch kométy po druhý raz dosadol až o hodinu a 50 minút neskôr, potom sa odrazil ešte raz a po siedmich minútach pristál po tretí raz. Po niekoľkých dňoch sa mu však vybila batéria a prepol sa do hibernačného režimu. Počas krátkeho obdobia fungovania však stihol na povrchu kométy zaznamenať prítomnosť organických molekúl. 

"Zachytili sme teraz jej signály po dobu dvoch minút a vysielanie údajov po dobu 40 sekúnd," povedal Le Gall agentúre AFP bez ďalšieho spresnenia. Predtým, než sa aparát koncom minulého roka odmlčal, zaznamenal stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. Jednou z úloh sondy bolo zistiť oprávnenosť hypotézy, že život dorazil na zemský povrch práve z komét.

Modul Philae
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Sondu Rosetta vypustila ESA do vesmíru 2. marca 2004, pričom cestou ku kométe absolvovala aj prelety okolo planétok 2867 Šteins (september 2008) a 21 Lutetia (júl 2010). V júni 2011 ju potom technici z ESA uviedli do hibernácie, aby znížili spotrebu jej energie. Z hibernácie sa prebrala vlani v januári, od polovice marca až do konca apríla potom vedci postupne zapli jednotlivé prístroje a v máji sonda naštartovala svoje motory a začala sa približovať ku kométe. Na obežnú dráhu kométy vzdialenej od Zeme 509 miliónov kilometrov sa dostala 6. augusta, pričom záverečný približovací manéver trval šesť a pol minúty. 

Viac o téme: Modul PhilaeEurópska vesmírna agentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu