Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Predpoveď, z ktorej zamrazí: Čaká nás najchladnejšie leto za 200 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: aboutourkids.org )

BRATISLAVA - Slováci sa tento rok museli popasovať s extrémne dlhou zimou, ktorá nie a nie dať nám pokoj. V polke apríla k nám konečne zavítala jar, ktorá si však oddnes opäť berie dovolenku. A podobne neradostne vraj bude vyzerať aj leto. Podľa francúzskeho meteorologického kanálu Meteo má byť najchladnejším od roku 1816!

Takúto predpoveď sme naozaj počuť nechceli. Ak ste sa tešili na horúce leto plné kúpania a opaľovania, veľmi rýchlo vás vyvedieme z omylu. Odborníci totiž tvrdia, že existuje až 70-percentná šanca, že nadchádzajúce leto bude najhoršie za posledných takmer dvesto rokov. Studené a sychravé počasie vraj zavládne aj v susednom Česku, Rakúsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a Portugalsku.

Rok 1816 vstúpil do dejín ako "Rok bez leta". Vtedy nastala globálna klimatická anomália, ktorá postihla celú severnú pologuľu. Neurodilo sa prakticky žiadne obilie, čo malo za následok rapídne zmenšenie zásob potravín. Takáto katastrofa nám síce tentoraz asi nehrozí, no ani plavky si tento rok príliš neužijeme.

Za tohtoročnú chladnú jar údajne môže slabá slnečná aktivita a studené fronty, ktoré nás trápili počas dlhej zimy. Podľa francúzskych meteorológov budú jún a júl priam zúfalé a len pár dní počas nich bude pripomínať leto. V auguste potom majú prísť prudké búrky. 

Snáď povzbudí aspoň dlhodobá predpoveď na september a október. Vtedy  byť priemerná teplota vyššia a ubudnú aj zrážky, uviedol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu