Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecko pod vodou: Záplavy zastihli aj nášho čitateľa, toto prežíva!

Záplavy v Nemecku očami čitateľa Dušana. Zobraziť galériu (3)
Záplavy v Nemecku očami čitateľa Dušana. (Zdroj: Tip čitateľa/Dušan)

BERLÍN - Mnohé mestá na juhu a východe Nemecka sú vystavené akútnemu nebezpečenstvu povodní. Hladiny väčších i menších vodných tokov v dôsledku pretrvávajúcich zrážok stúpajú a tak sa povodňová situácia naďalej dramatizuje. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Vaše tipy

V západonemeckom meste Baden Baden sa momentálne nachádza aj náš čitateľ Dušan. "Z noci do rána tu napršalo kvantum vody. Rieka, ktorú som zaslal na fotografii, stúpla o meter, hrozi, ze sa vyleje. V Nemecku medzi Karlsruhe a Stuttgartom uzavreli diaľnicu, dopravu odklonili pre vyliatu rieku. Stále tu prší, čoraz viac a viac. Nemci sú na nohách," opísal nám situáciu Dušan.

Zároveň dodal, že viacerí jeho známi, ktorí pracujú v lodnej doprave, avizovali, že v rakúskej Viedni stoja a čakajú lode kvôli vysokej hladine Dunaja. Podľa rakúskych médií sa počíta so stúpaním riek najmä vo večerných hodinách. V údolí Wachau, cez ktoré tečie Dunaj, dokonca počítajú so stúpnutím vody o 9 metrov.

Záplavy v Nemecku očami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Dušan)

V Nemecku počítajú s problémami až do nedele

V nemeckom meste Grimma ležiacom pri rieke Mulda v spolkovej krajine Sasko sa dnes pod vodou ocitli už viaceré ulice. V jednej z miestnych telocviční je už pripravenú núdzové útočisko pre najviac postihnutých. Práve obyvatelia Grimmy majú ešte v živej pamäti ničivé povodne z roku 2002, ktoré prakticky úplne zničili centrum toho mesta.

Saské krajinské protipovodňové centrum ráta až do nedele s problémami hlavne na rieke Mulda a na prítoku Saaly známom aj pod názvom Biely Halštrov (Weisse Elster). Tu sa očakáva ďalší vzostup vodnej hladiny a vyhlásenie najvyššieho štvrtého stupňa pohotovosti.

Z Bádenska-Württemberska prišla správa o nezvestnom, 46-ročnom robotníkovi, ktorý podľa úvah polície zmizol v piatok v Bad Urachu v rozvodnenom prítoku rieky Erms. Po nešťastníkovi neúspešne pátrali hasiči po celú noc. Prípadom sa už zaoberá kriminálna polícia.

Záplavy v Nemecku očami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Dušan)

Situácia v Bavorsku sa dramatizuje: Hrozí vyliatie Dunaja

Medzičasom je čoraz dramatickejšia aj situácia v Bavorsku, kde sa napríklad mestá Passau a Regensburg pripravujú na nápor veľkej vody. Hladina Dunaja v Passau prekročila dnes hranicu 760 cm a kulminácia európskeho veľtoku sa tu očakáva v noci na nedeľu. Za normálnych okolností tu hladina Dunaja dosahuje asi 450 cm. Aj v Regensburgu sa obávajú, že by Dunaj mohol opustiť koryto.

Stúpa aj hladina ďalšieho európskeho veľtoku Rýna. Po tom, čo hladina Rýna pri Maxau v okolí Karlsruhe prekročila dnes hranicu 700 cm a naďalej stúpa. Polícia preto v skorých popoludňajších hodinách rozhodla o zastavení lodnej dopravy. Kulminácia vodného stavu sa tu očakáva v noci na pondelok. Jeden z prítokov Rýna pri tom výrazne ohrozuje mestečko Biblis, v okolí ktorého sa celú noc pracovalo na posilnení hrádzí, aby sa tomu predišlo.

Lodnú dopravu zastavili aj na Mohane pri Würzburgu. Aj tu sa ojedinelo ulice ocitli pod vodou. Od piatka nepremávajú lode na Neckare, v úseku medzi Stuttgartom a Heilbronnom. Aj hladina tohto toku sa v noci nadnes prudko zvýšila, z Heidelbergu hlásili záplavy, tamojšie staré mesto však aktuálne nie je v ohrození.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu