Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pozor, v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji hrozia silné búrky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V okresoch Nitrianskeho a Banskobystrického kraja môžu byť až do 20.00 h silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 2. stupňa.

Ako na svojom webe SHMÚ upozorňuje, búrky môžu sprevádzať zrážky s úhrnmi 20 - 50 mm a nárazový vietor s rýchlosťou 18 až 25 m/s. "Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná," upozorňuje SHMÚ a varuje pred škodami, ktoré tieto javy môžu spôsobiť.

Upozorňuje taktiež, že intenzívny dážď môže spôsobiť aj prechodný výrazný vzostup vodných hladín a takisto výskyt povodňových úkazov - stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Okrem Banskobystrického a Nitrianskeho kraja môžu búrky potrápiť aj ostatné časti Slovenska. V tomto prípade však nepôjde o búrky s takou intenzitou, preto SHMÚ vydáva pre ostatné lokality Slovenska v súvislosti s búrkami výstrahu 1. stupňa. Tá platí do dnešnej polnoci.

Obyvateľov Jelšavy a Lubeníka vystrašila búrka s krúpami

Lokálna búrka vystrašila dnes podvečer obyvateľov Jelšavy a Lubeníka v okrese Revúca. Silný dážď a krúpy zakryli v priebehu niekoľkých minút chodníky. Ako povedal starosta Lubeníka Ľubomír Kisel, základnú školu pred vytopením zachránili provizórne protipovodňové opatrenia. Ešte dvadsať minút po búrke tiekol dolu Lubeníkom prúd kalnej vody.

"Toto je voda z polí, ktorá tečie rovno na základnú školu. Pred niekoľkými dňami sme museli vysekať časť betónu z oplotenia školy. Vznikol tak priepust a popri ňom sme to posilnili vrecami s pieskom. Iba vďaka tomu nám suterén školy a kotolňu opätovne nevytopilo. V dedine padali aj krúpy vo veľkosti pingpongových loptičiek, ale zatiaľ mi nikto nehlásil žiadne škody," povedal Kisel.

Prietrž mračien spôsobila problémy v Rakovci nad Ondavou

Prietrž mračien spôsobila problémy v obci Rakovec nad Ondavou, okres Michalovce. Ako informoval dôstojník operačného strediska michalovských hasičov Peter Šimon, do obce vyslali hasičov. „Momentálne čerpajú vodu z dvoch domov a z jedného nádvoria,“ uviedol Šimon. Trebišovskí hasiči zase pomáhali čistiť v Sečovciach, časť Albinov, päť studní znečistených prívalovou vodou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu