Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Premiér potvrdil schválenie Lisabonskej zmluvy

Brian Cowen
Brian Cowen

DUBLIN - Írsky premiér Brian Cowen v sobotu potvrdil, že obyvatelia jeho krajiny v piatkovom referende hlasovali za prijatie Lisabonskej zmluvy. "Je to dobrý deň pre Írsko a... dobrý deň pre Európu," vyhlásil Cowen ešte pred vyhlásením konečných oficiálnych výsledkov, ktoré by mali byť známe až neskôr.

Írom už stihol pogratulovať aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso ako aj švédske predsedníctvo EÚ.

"Írsky ľud dnes prehovoril jasným a zvučným hlasom - je to dobrý deň pre Írsko a je to dobrý deň pre Európu," boli prvé Cowenove slová v reakcii na vyhlásenie čiastkových výsledkov po spočítaní približne tretiny hlasov. Zmluvu podľa nich podporilo až viac ako 65 percent Írov. "Dnes sme urobili správnu vec pre našu budúcnosť a pre budúcnosť našich detí," pokračoval premiér. "Írsky ľud podporil reformy, takže EÚ sa môže stať pohotovejšou a efektívnejšou... O tom to celé bolo - aby štáty spoločne pracovali na všeobecnom blahu," vyhlásil predseda írskej vlády.

Podobné slová ako Cowen použil aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. "Je to veľký deň pre Írsko, je to veľký deň pre Európu," vyhlásil staronový šéf výkonného orgánu EÚ. "Chcem írskemu ľudu pogratulovať za prejavené sebavedomie," dodal. Na zverejnenie neúplných výsledkov okamžite reagoval aj švédsky premiér Frederik Reinfeldt, ktorého krajina v súčasnosti predsedá celej európskej dvadsaťsedmičke: "Dnes je dobrý deň pre Európu. Bola to dlhá cesta," vyhlásil.

O osude Lisabonskej zmluvy rozhodovali Íri po tom, ako ju odmietli v predchádzajúcom referende z roku 2008. Na to, aby dokument platil, je potrebné, aby ju prijali všetky členské štáty únie. Po Írsku je teraz rad už len na Poľsku a Českej republike. Poľský premiér Lech Kaczynski už predtým prisľúbil, že v prípade úspešného referenda v Írsku s podpisom nebude váhať. Na ťahu je teraz Česká republika, ktorá však čaká na vyjadrenie zo strany ústavného súdu, ktorý má rozhodnúť, či je text zmluvy v súlade s českou ústavou. Následne ju bude musieť podpísať prezident Václav Klaus, ten sa však podľa vlastných slov s týmto rozhodnutím nebude ponáhľať. Karty ešte môžu zamiešať aj Briti. Opozičná Konzervatívna strana Davida Camerona sa už totiž nechala počuť, že v prípade víťazstva v budúcoročných parlamentných voľbách má v pláne usporiadať o tejto otázke v krajine referendum.

Lisabonskú zmluvu podpísali európski lídri 13. decembra 2007. Podľa pôvodného predpokladu mal byť ratifikačný proces vo všetkých členských štátoch EÚ dokončený v apríli tohto roka. Írsko bolo jediným štátom únie, kde o dokumente rozhodovali občania v referende. V júni 2008 Íri Lisabonskú zmluvu odmietli v pomere 53,4 ku 46,6 percenta hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu