Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa prieskumov by Írsko malo schválilť Lisabon

Podľa prieskumov by Íri mali schváliť Lisabonskú zmluvu
Podľa prieskumov by Íri mali schváliť Lisabonskú zmluvu (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Írski voliči v piatkovom referende schválili Lisabonskú zmluvu. Zhodujú sa na tom súkromné prieskumy oboch najsilnejších politických strán v krajine.

Podľa prieskumu opozičnej strany Fine Gael, ktorá bola hlavnou zástankyňou prijatia dokumentu, hlasovalo za Lisabonskú zmluvu 60 percent voličov. Prieskum vládnej strany Fianna Fáil hovorí o 53-percentnej podpore

Tradičné odhady výsledkov, ktoré sú po voľbách či významných referendách vo väčšine európskych krajín bežné, po írskom referende k dispozícii nie sú - žiadne agentúry na výskum verejnej mienky ani médiá ich nerobili.

Sčítavanie hlasov vo všetkých 43 obvodoch sa začne až v sobotu ráno a výsledky budú pravdepodobne známe až v neskorších popoludňajších hodinách.

Íri rozhodovali o osude dokumentu, ktorý minulý rok tesnou väčšinou odmietli, čím uvrhli Európsku úniu do inštitucionálnej krízy. Írsky premiér Brian Cowen ešte pred začiatkom referenda vyjadril nádej, že tentoraz zvíťazí tábor priaznivcov reformnej zmluvy. "Rozhodnutie ľudí je suverénne a samozrejme tomu tak bude aj v tomto prípade, ale ja dúfam, že dnes budeme mať dobrý výsledok," povedal. Premiér varoval občanov, že ďalšie odmietnutie Lisabonskej zmluvy by odsunulo Írsko na okraj európskeho spoločenstva a poškodilo by snahy zvrátiť hlbokú recesiu, ktorá zasiahla írsku ekonomiku.

Lisabonskú zmluvu podpísali európski lídri 13. decembra 2007. Podľa pôvodného predpokladu mal byť ratifikačný proces vo všetkých členských štátoch EÚ dokončený v apríli tohto roka, novým termínom je koniec roka 2009. Írsko je jediným štátom únie, kde o dokumente rozhodujú občania v referende. V júni 2008 Íri Lisabonskú zmluvu odmietli v pomere 53,4 ku 46,6 percenta hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu