Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

V Chorvátsku zúri závažná choroba: Priamo v nemocnici sa nakazilo niekoľko ľudí! Hlásia mŕtvych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB – V nemocnici v hlavnom meste Chorvátska majú pred začiatkom letnej sezóny pacientov nakazených závažnou chorobou. Minimálne dvaja ľudia zomreli.

archívne video

Aj tento rok budú vyslaní slovenskí policajti do Chorvátska v rámci projektu Bezpečná turistická destinácia (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V záhrebskej nemocnici zabíjala legionárska choroba. "Dvaja z nakazených zomreli, ale ešte musíme určiť, či je príčinou legionella alebo ich celkový stav. Obaja mali oslabenú imunitu v dôsledku ťažkého zhubného ochorenia," povedal pre Chorvátsky web dnevnik.hr riaditeľ tamojšej nemocnice Ante Ćorušić. Riaditeľ tiež tvrdí, že zvyšok nakazených je v dobrom stave a nemá také ťažké diagnózy ako dvojica, ktorá bakteriálnemu ochoreniu podľahla.

Chorvátske média však špekulujú aj o treťom mŕtvom. Nakazených malo byť celkovo 5 ľudí. "Okamžite sme zalarmovali chorvátsky ústav verejného zdravotníctva, ktorý vykonal všetky rozbory a baktérie boli izolované vo vodovodnom systéme. Momentálne prebieha pasterizácia, teda zo všetkých kohútikov v nemocnici sa púšťa horúca voda,“ povedal Milivoj Novák, asistent riaditeľa pre kvalitu.

V Chorvátsku zúri závažná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Baktérie rodu Legionella predstavujú zdravotné riziko najmä u starších osôb a osôb s oslabenou imunitou, u ktorých môže vyvolať ochorenie nazývané legionelóza. Väčšina zdravých ľudí s dostatočnou imunitou na to neochorie. Ochorenie má dve formy - mierne ochorenie bez zápalu pľúc alebo život ohrozujúca pneumónia tzv. Legionárska choroba.

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva, legionely sú baktérie, ktoré sú všeobecne rozšírené vo vodných ekosystémoch v prírode. Aerosóly obsahujúce baktérie sa najčastejšie vytvárajú napríklad pri spustení sprchy, vo vírivkach, fontánach a v klimatizačných systémoch. 

Dôležité je zabrániť stagnácii vody a odporúča sa zo spŕch aj kohútikov, ktoré dlhší čas neboli používané odpúšťať vodu raz týždenne. Vodu z takýchto miest sa odporúča nechať niekoľko minút tiecť; sprchové hlavice a vodovodné kohútiky treba udržiavať čisté a bez slizov, povlakov a usadenín (biofilmov). Rozvody s teplou vodou by mali byť dostatočne izolované, aby nedochádzalo k ohrievaniu pitnej vody (hovorovo studená voda), ktorej odporúčaná teplota by mala byť v rozmedzí 8 až 12 °C.

Ochorenie sa z človeka na človeka neprenáša.

Viac o téme: BaktériaChorvátskoLegionella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu