Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajinci sa búria: Rusi na nás zhadzujú BOJOVÝ PLYN! K útokom dochádza na viacerých miestach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARIUPOL/LYMAN – Vojna je v každom prípade najtvrdší a nehumánny spôsob, ako dosiahnuť svoje ciele. I keď tu prichádza k zabíjaniu a násilnému zaberaniu územia nepriateľa, v medzinárodnom práve existujú určité pravidlá, ktoré vymedzujú jej charakter. V bojoch sa napríklad nesmie používať bojový plyn. Na Ukrajine sa to už malo porušiť.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 773 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinská armáda, ktorá bráni mesto Mariupol v južnej časti krajiny, bola údajne vystavená zakázanému bojovému plynu. Pre britský Daily Post uviedli, že Rusi na nich z dronov pravidelne zhadzujú "slzotvorný plyn" a "iné chemikálie". Takéto formy útokov sú v rozpore s medzinárodným právom. Používanie chemických látok, tiež známych ako CS (slzný plyn), je počas vojny zakázané. Uvádza sa to v Dohovore o chemických zbraniach. 

Medzinárodná zmluva 

Dohovor o chemických zbraniach, celým názvom Dohovor o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní a o ich zničení (Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and Use of Chemical Weapons and on their Destruction), je medzinárodná zmluva, ktorou sa štáty zaviazali nevyvíjať, nevyrábať, inak nezískavať, nehromadiť, neskladovať alebo nepoužívať chemické zbrane, takisto ich ani priamo či nepriamo komukoľvek poskytovať. Informuje o tom OSN. 

Ukrajinci sa búria: Rusi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cieľom dohovoru je dosiahnuť pokrok k úplnému a všeobecnému odzbrojeniu zákazom a zničením zbraní hromadného ničenia. Dohovor potvrdzoval zásady Ženevského protokolu z roku 1925 (Protokol o zákaze používať vo vojne dusivé, otravné alebo iné podobné plyny a bakteriologické prostriedky) a Dohovor o biologických zbraniach z roku 1972.

Na viacerých miestach

Moskva čelila obvineniam z používania chemických zbraní už v prvých fázach vojny na Ukrajine (február 2022), keď na brániace jednotky vypúšťala bojový plyn z dronov. Slava Maciorowski, starší poručík, ktorého jednotka je rozmiestnená neďaleko Lymanu v Doneckej oblasti, uviedol, že niektoré jeho jednotky sú vystavené takmer každodenným útokom bojového plynu.

Bojová jednotka 53. mechanizovanej brigády mala dokonca získať granát, z ktorého po dopade na zem uniká bojová chemická látka: "Moji chlapci ho získali, keď boli pod sústavnou paľbou. Museli sme niečo priniesť ako dôkaz, inak by nám nikto neveril, že nás napadli chemickými zbraňami."

Ihor, veliteľ ukrajinského prieskumného tímu nasadeného v blízkosti frontového mesta Chasiv Jar v Doneckej oblasti má údajne tiež skúsenosť s podobným útokom ruskej armády.  "Takmer na každú pozíciu v našej oblasti padali granáty s jedovatým plynom. Zhadzovali ich po jednom, alebo po dvoch. Je to jediný spôsob, ako proti nám úspešne bojovať," dodal.  

Viac o téme: ZakázanéRuskoDoneckMariupolVojna na UkrajineLymanDohovor o chemických zbraniachMedzinárdné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu