Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európsky parlament schválil novú smernicu EÚ o trestných činoch proti životnému prostrediu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu. Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) v utorok schválil novú smernicu pre postihovanie trestných činov proti životnému prostrediu.

Na znení smernice sa EP dohodol s členskými štátmi vlani v novembri. Za jej schválenie bolo teraz 499 poslancov, 100 bolo proti a 23 sa zdržalo hlasovania. Obsahuje aktualizovaný zoznam trestných činov vrátane nezákonného obchodu s drevom, nadmerného čerpania vodných zdrojov, porušovania legislatívy EÚ o chemických látkach a znečisťovania spôsobeného loďami.

archívne video

Štefanec v Európskom parlamente o schválení rýchlych bankových prevodov v eurách (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nové pravidlá zahŕňajú aj tzv. kvalifikované trestné činy, napríklad rozsiahle lesné požiare a závažné znečistenie ovzdušia, vody alebo pôdy porovnateľné s ekocídou. Environmentálne trestné činy spáchané jednotlivcami a zástupcami spoločností by sa podľa smernice mali trestať väzením, za kvalifikované trestné činy až do osem rokov. Za spôsobenú smrť osoby bude trest až desať rokov, pre ostatné trestné činy maximálne päť rokov.

Okrem toho páchatelia budú povinní obnoviť zničené prostredie do pôvodného stavu a nahradiť škody. V prípade spoločností to budú aj pokuty tri až päť percent ich ročného celosvetového obratu, respektíve 24 alebo 40 miliónov eur v závislosti od povahy trestného činu. EP trval na tom, aby sa oznamovateľom trestných činov proti životnému prostrediu poskytla podpora a pomoc v trestnom konaní. Členské štáty musia tiež vyškoliť vyšetrovateľov, sudcov a prokurátorov, pripraviť národné stratégie boja proti environmentálnej kriminalite a usporiadať kampane na zvýšenie povedomia. Zozbierané údaje o tomto druhu kriminality prispejú k lepšiemu riešeniu problémov.

Členské štáty budú mať dva roky na zavedenie nových ustanovení

Nová smernica nadobudne účinnosť dvadsiaty deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať dva roky na jej zavedenie do svojho vnútroštátneho práva. Environmentálna kriminalita je štvrtou najrozšírenejšou trestnou činnosťou na svete a popri obchodovaní s drogami, zbraňami a ľuďmi hlavný zdroj príjmov organizovaného zločinu.

Viac o téme: Životné prostredieSmernicaTrestné činyEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu