Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ruské bombardéry útočia na Ukrajinu: Poľsko v pohotovosti! Do vzduchu vzlietli stíhačky

Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. Zobraziť galériu (2)
Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov. (Zdroj: TASR/AP/Andrii Marienko)

KYJEV - Z ruskej Murmanskej oblasti v noci na dnes vzlietlo najmenej sedem ruských strategických bombardérov Tu-95MS, ktoré zaútočili na Ukrajinu. Vedenie ukrajinského letectva o tom informovalo na platforme Telegram a vyzývalo obyvateľov, aby neignorovali sirény hlásiace letecký poplach. Najmenej desať zásahov kritickej infraštruktúry v Charkovskej oblasti nad ránom oznámil šéf správy oblasti Oleh Synehubov. V Zaporožskej oblasti sú počuť výbuchy. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 777

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 777 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Poľský premiér Donald Tusk vyzval vo štvrtok Európsku úniu, aby aktívnejšie rozmýšľala nad tým, ako pomôcť krajinám, ako je Poľsko, ktoré susedia s Ukrajinou a sú ovplyvnené tamojšou vojnou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

21:39 Fínska pohraničná stráž vo štvrtok upozornila na zvýšené riziko rozsiahleho úniku ropy do Baltského mora, odkedy Rusko začalo využívať "tieňovú flotilu" tankerov na obchádzanie sankcií pri vývoze ropy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

21:08 Už aj tak nebezpečná situácia v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) sa ešte viac zhoršuje, upozornil vo štvrtok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

20:35 Ukrajina otvorila vo štvrtok veľvyslanectvo v Pobreží Slonoviny, deň predtým tak urobila v Konžskej demokratickej republike (KDR). Kyjev sa snaží o väčšiu prítomnosť v Afrike, aby konkuroval vplyvu Moskvy. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

20:17 Mierové rokovania o Ukrajine, ktoré sa majú uskutočniť v júni vo Švajčiarsku, "nemajú zmysel", ak sa na nich nezúčastní Rusko, vyhlásil vo štvrtok Kremeľ. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

19:18 Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok povedal, že Poľsko práve začalo s vytváraním vlastného systému protivzdušnej obrany Patriot a preto takýto systém nemôže dodať Ukrajine, informuje TASR podľa agentúry PAP.

19:08 Guvernér vyhlasuje povinnú evakuáciu z 3 okresov Charkovskej oblasti. Príkaz na povinnú evakuáciu rodín s deťmi bol rozšírený na ďalších 47 frontových osád v Charkovskej oblasti, oznámil dnes gubernátor Oleh Syniehubov.

18:59 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski chce dať jasne najavo, že sa zasadzuje za miesto Ukrajiny v Európskej únii. "Bojujete o svoj život. Súcitíme s vami a vieme, že je to dramatické," povedal Sikorski pre kyjevský Independent.

18:15 Česko pripravuje bilaterálnu bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou a uzavretá by mohla byť v máji alebo v júni. Po skončení summitu Trojmoria v Litve to povedal český prezident Petr Pavel, ktorý sa pred začiatkom rokovania stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje spravodajkyňa TASR.

17:00 Ruské rakety a drony zničili vo štvrtok veľkú elektráreň blízko Kyjeva a zasiahli elektrárenské zariadenia aj v ďalších oblastiach Ukrajiny, oznámili ukrajinskí predstavitelia. Vytvára to ďalší tlak na ťažko skúšaný energetický systém Ukrajiny, pričom Kyjevu dochádza aj protivzdušná obrana. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters.

16:48 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas svojej návštevy Litvy stretol s českým prezidentom Petrom Pavlom a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, informovala prezidentská kancelária.

16:49 Po stretnutí so svojím lotyšským náprotivkom Edgarsom Rinkevicsom prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Lotyšsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc vo výške približne 112 miliónov eur (120 miliónov USD) v roku 2024.

15:42 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok uviedla, že na Ukrajine pôsobila britská špeciálna námorná jednotka a pomáhala Kyjevu vykonávať operácie proti ruskej armáde. Britské ministerstvo obrany sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrilo. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

14:14 Pri ruskom útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv zahynuli najmenej dvaja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia, informoval gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na sociálnej sieti Telegram. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

14:13 Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo zamestnanca rakúskeho veľvyslanectva v Moskve za nežiaducu osobu a vyzvalo ho, aby krajinu opustil do 18. apríla. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského rezortu diplomacie.

13:42 Počet obetí ruského raketového útoku na Odeskú oblasť z 10. apríla sa zvýšil na päť po tom, čo zranený muž zomrel v nemocnici, uviedla 11. apríla generálna prokuratúra.

13:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho lotyšský náprotivok Edgars Rinkevics podpísali dlhodobú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, oznámil Zelenskyj 11. apríla.

12:52 Známy básnik, televízny moderátor a vojenský dôstojník Dmytro Lazutkin bol poverený hovorcom ministerstva obrany, povedal Lazutkin v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu 10.

12:29 Ukrajinský parlament, Najvyššia rada, schválil 11. apríla aktualizovaný zákon o mobilizácii v druhom čítaní, uviedol poslanec Jaroslav Železniak.

12:08 Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump tvrdí, že je nevhodné, aby navštívil Ukrajinu, keďže nezastáva úrad, informovala 10. apríla agentúra Reuters s odvolaním sa na Trumpov tím.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

11:49 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 57 z 82 rakiet a bezpilotných lietadiel vypustených Ruskom počas masívneho leteckého útoku v noci nadnes, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii z 11. apríla.

11:23 Rozsiahly ruský útok proti Ukrajine začiatkom 11. apríla bol zameraný na dva ukrajinské podzemné zásobníky (PZP), uviedla ukrajinská štátna ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz.

10:48 Rusko opäť zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru: boli napadnuté výrobné zariadenia a prenosové sústavy v regiónoch Charkov, Záporoží, Ľvov a Kyjev.

10:45 Rusi zasiahli tepelnú elektráreň Trypilska v Kyjevskej oblasti, jednu z najväčších na Ukrajine.

10:26 Peking reagoval na kritiku svojho partnerstva s Moskvou tvrdením, že obe krajiny majú právo na "normálnu spoluprácu", povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na tlačovej konferencii 10.

10:04 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

09:40 Rusko začalo dnes ráno bombardovať energetickú infraštruktúru v štyroch ukrajinských oblastiach, a to v Charkovskej, Záporožnej, Lvovskej a Kyjevskej oblasti. V dôsledku masívneho útoku sa rozhodlo zaregovať aj Poľsko, ktoré okamžite do oblohy vyslalo svoje stíhačky, aby chránili vzduśný priestor. „Boli aktivované všetky postupy s cieľom zaistiť bezpečnosť poľského vzdušného priestoru,“ uviedlo vedenie poľskej armády s tým, že situáciu priebežne sleduje. Poľsko tak polo od rána v pohotovosti.

8:57 Rusko v noci na štvrtok vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu. Informuje o tom agentúra AFP.

8:36 Ruské jednotky vykonali najmenej desať vzdušných útokov cielených na "kritickú infraštruktúru" v meste Charkov i v celej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol vo štvrtok skoro ráno tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Informuje o tom agentúra AFP.

8:07 Letectvo vydalo letecký poplach pre väčšinu krajiny, vrátane ďalekých západných oblastí, v ranných hodinách 11. apríla. Útoky poškodili infraštruktúru v Charkove a Kyjeve.

7:38 Podľa spravodajského portálu Suspilne bolo ráno 11. apríla počuť výbuchy v Ivano-Frankivskej oblasti počas masívneho ruského leteckého útoku.

7:11 Letectvo 11. apríla varovalo, že ruské sily odpálili hypersonickú strelu Kinžal v smere na Kyjev.

6:45 Potreba prerozdeliť ukrajinské systémy protivzdušnej obrany na ochranu silne cielených miest, ako je Charkov, môže viesť k rutinným ruským útokom na zadnú logistiku a mestá.

6:07 Ruské sily zasiahli deväť komunít v ukrajinskej severovýchodnej Sumskej oblasti v 28 samostatných útokoch počas dňa, informovala regionálna administratíva 10. apríla. Zaznamenaných bolo najmenej 119 výbuchov.

Ruské bombardéry útočia na Ukrajinu, v Zaporožskej oblasti sú počuť výbuchy

Z ruskej Murmanskej oblasti v noci na dnes vzlietlo najmenej sedem ruských strategických bombardérov Tu-95MS, ktoré zaútočili na Ukrajinu. Vedenie ukrajinského letectva o tom informovalo na platforme Telegram a vyzývalo obyvateľov, aby neignorovali sirény hlásiace letecký poplach. Najmenej desať zásahov kritickej infraštruktúry v Charkovskej oblasti nad ránom oznámil šéf správy oblasti Oleh Synehubov. V Zaporožskej oblasti sú počuť výbuchy.

Krátko po polnoci ukrajinské letectvo informovalo o štarte ruských bombardérov zo základne ruského námorníctva Olenja na severe Ruska. Dolet nad ukrajinské územie Kyjev očakával okolo 3:40 tamojšieho času Letectvo postupne na Telegrame zverejňovalo varovanie pred raketami v Černihovskej, Kyjevskej, Sumskej alebo Ľvovskej oblasti, napísal server Ukrajinska pravda.

Starosta Charkova Ihor Terechov uviedol, že "v meste sú počuť explózie. Charkov je pod útokom ruských rakiet " a vyzval obyvateľov k opatrnosti. Útoky podľa neho smerovali na energetickú infraštruktúru a tak je potrebné najmenej niekoľko hodín počítať s výpadkami prúdu a v prevádzke nebude ani charkovské metro. Protivzdušná obrana funguje tiež v Kyjevskej a Ľvovskej oblasti.

Kvôli prieletu ruských lietadiel vzlietli nad Poľskom poľské a spojenecké stíhačky. Poľská armáda na sieti X varovala obyvateľov pred "zvýšenou hladinou hluku najmä v juhovýchodnej časti krajiny".

Nedodanie pomoci Ukrajine prinesie prevahu Ruska v munícii až 10:1

Ak USA čoskoro nedodajú Ukrajine podporu v podobe munície a zbraní, Rusko do niekoľkých týždňov získa nad ukrajinskými jednotkami prevahu až 10:1. V stredu to v americkom Kongrese vyhlásil generál Christopher Cavoli, hlavný veliteľ Velenia americkej armády v Európe (EUCOM). Informuje o tom agentúra AP.

Pred Kongresom okrem Cavoliho svedčila aj Celeste Wallanderová, zástupkyňa ministra obrany pre bezpečnosť. Kongres má počas nasledujúcich týždňoch rozhodnúť o poslaní podpory Ukrajine, neexistuje však záruka, že schválenie pomoci príde včas. "(Ukrajinská armáda) je v súčasnosti v porovnaní s ruskou v nevýhode 5:1. To znamená, že Rusko vypáli päť delostreleckých granátov, kým Ukrajina môže vypáliť iba jeden. O niekoľko týždňov sa to zvýši na 10:1. Nehovoríme o mesiacoch a nehovoríme hypoteticky," vyhlásil Cavoli.

Generál označil dodávky 155-milimetrovej munície za životne dôležité a delostrelectvu pripísal najväčší podiel na stratách v každom konflikte. Ak by Ukrajine munícia došla, leví podiel by na tom malo zastavenie dodávok zo strany USA, dodal Cavoli. "Ich schopnosť brániť územie a vzdušný priestor, ktorý práve držia, sa bez našich dodávok môže veľmi rýchlo znížiť a aj sa zníži," uviedol generál.

Schválenie dodávky pomoci komplikuje situácia v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu republikáni. Jej predseda Mike Johnson sa usiluje nájsť spôsob, ako dodávku pomoci schváliť, čelí však odporu z radov republikánov, ktorí schválenie dodávok munície a zbraní odmietajú údajne pre obavy z jej nedostatku pre potreby USA. Johnson navyše čelí hrozbe odvolania z postu predsedu, z ktorého ho chce zosadiť ultrapravicové krídlo republikánov na čele s Marjorie Taylor Greenovou.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu