Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sláva Ukrajine, vítali vládu v Michalovciach! Slovensko a Ukrajina rokujú za prísnych bezpečnostných opatrení

Stretnutiečlenov vlády SR a Ukrajiny Zobraziť galériu (5)
Stretnutiečlenov vlády SR a Ukrajiny (Zdroj: TASR/Frentišek Iván)

MICHALOVCE - Výsledkom štvrtkového spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín. Pred začatím bilaterálneho rokovania to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal očakáva pragmatické a účinné rokovania, ktoré potvrdia blízkosť oboch krajín. Na mieste konania sa výjazdového rokovania vlády čakala hŕstka podporovateľov Ukrajiny, ktorí tam stáli s ukrajinskými vlajkami a kričali "Sláva Ukrajine."

Dnes sa koná výjazdové rokovanie vlády v Michalovicah, pred ktorým čakala hŕstva podporovateľov Ukrajiny spoločne s vlajkami. Počas príchodu predstaviteľov súčasnej vlády všetci skandovali "Sláva Ukrajine".

Fico v príhovore pred rokovaním pripomenul bezprecedentnú situáciu, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí, zdôraznil, že hoci na oboch stranách môžu existovať rozdielne názory, Slovensko si dobre uvedomuje význam a dôležitosť pomoci susednej krajine. To podľa jeho slov má potvrdiť aj štvrtkové rokovanie v Michalovciach. "Verím, že po jeho skončení si poviete, že stálo za to merať dlhú cestu z Kyjeva, že ste prišli na územia krajiny, kde majú suverénni politici vlastné názory, no zároveň majú srdce, rozumejú vašej situácii a chcú byť nápomocní, ako je to len možné," obrátil sa Fico k ukrajinskej delegácii. Svojich ministrov zároveň vyzval, aby v bilaterálnych rozhovoroch so svojimi rezortnými ukrajinskými kolegami nehľadeli na možné administratívne prekážky, ale nechali sa viesť prioritným záujmom realizovať spoločné projekty, prospešné pre obyvateľov oboch krajín. Uistil, že v prípade potreby môže ešte vo štvrtok jeho vláda prijímať uznesenia. "Verím, že toto rokovanie je len začiatkom našich ďalších spoločných projektov," dodal slovenský premiér.

VIDEO

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Sláva Ukrajine, vítali vládu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Jeho ukrajinský náprotivok ocenil dobré susedské vzťahy. "Sú dôležité v časoch mieru, no stávajú sa až životne nevyhnutné v čase krízy či rovno vojny, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí," zdôraznil. Spomenul efektívne fungujúce cezhraničné spolupráce, niekoľkokrát poďakoval za pomoc a podporu Slovenska Ukrajine v humanitárnej i vojenskej oblasti či energetike. Zvýraznil aj pomoc ukrajinským utečencom na území Slovenska. "Dohody, ktoré sú predmetom dnešných rokovaní budú riešené bez zbytočnej byrokracie a dajú ďalší impulz pre medziregionálnu spoluprácu," uviedol Šmyhal. Zvýraznil dôležitosť podpory Slovenska v eurointegračnom úsilí Ukrajiny i mierových snahách vedúcich k čo najskoršiemu ukončeniu vojny.

Stretnutiečlenov vlády SR a Ukrajiny
Zobraziť galériu (5)
Stretnutiečlenov vlády SR a Ukrajiny  (Zdroj: TASR/František Iván)

Témou štvrtkových rokovaní slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach majú byť projekty cezhraničnej spolupráce, takisto projekty dopravných prepojení i spolupráce v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém má byť aj povojnová obnova Ukrajiny.

Ostreľovač na streche počas stretnutia členov slovenskej a ukrajinskej vlády
Zobraziť galériu (5)
Ostreľovač na streche počas stretnutia členov slovenskej a ukrajinskej vlády  (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: VládaRokovanie Robert FicoUkrajinaDenys Šmyhal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu