Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mark Zuckerberg má na krku ďalší obrovský škandál: Súd zverejnil dokumenty, Facebook tajne špehoval ľudí!

Mark Zuckerberg Zobraziť galériu (2)
Mark Zuckerberg (Zdroj: FB/Facebook)

WASHINGTON - Z odtajnených súdnych dokumentov vyplynulo, že Facebook sa v minulosti snažil špehovať užívateľov konkurenčných aplikácii. Za tajnou iniciatívou mal stať samotný zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, pričom projekt dostal názov „Krotitelia duchov,“ čo odkazovalo na logo populárnej aplikácie Snapchat.

Spoločnosť Meta, ktorá má pod sebou sociálnu sieť Facebook, čelí od konca roka 2020 na americkom súde hromadnej žalobe. V tej žalobcovia tvrdia, že Facebook sa zapája do protisúťažných praktík a zneužíva údaje používateľov. Súd v týchto dňoch odtajnil niektoré dokumenty a z tých vyplýva, že Meta vytvorila interné úsilie o špehovanie používateľov Snapchatu v tajnej iniciatíve s názvom "Projekt Krotitelia duchov".

„Kedykoľvek sa niekto spýta otázku o Snapchate, odpoveď je zvyčajne taká, že keďže je jeho prevádzka šifrovaná, nemáme o ňom žiadne analýzy,“ napísal v roku 2016 Mark Zuckerberg v maily trom vedúcim predstaviteľom Facebooku. "Zdá sa, že je dôležité nájsť nový spôsob, ako o nich získať spoľahlivé analýzy... Mali by ste prísť na to, ako to urobiť," vyzval ich Zuckerberg.

Mark Zuckerberg má na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik/Carolyn Kaster/Alex Brandon)

Dáta zhromažďovali prostredníctvom VPN aplikácie

Z dokumentov vyplýva, že Meta tak zrejme napokon urobila prostredníctvom svojej služby virtuálnej súkromnej siete (VPN) s názvom Onavo, ktorú ponúkala v rokoch 2016 až 2019. Služba sľubovala používateľom súkromné ​​siete, ako to robí väčšina sietí VPN. Popri tom sa ale prostredníctvom desiatok miliónov ľudí zrejme používala aj na špehovanie konkurenčných aplikácií. To malo Facebooku poskytnúť cenné informácie o konkurentoch.

Snapchat, ale aj YouTube a Amazon

Od roku 2016 sledoval Facebook správanie používateľov Snapchatu, ale neskôr údajne prostredníctvom Onava špehoval aj YouTube a Amazon. Na projekte Ghostbusters pracoval podľa súdnych podaní tím vedúcich pracovníkov a približne 41 zamestnancov. Facebook nakoniec prestal Onavo ponúkať v roku 2019 po tom, čo Apple vyhodil VPN siete zo svojho obchodu s aplikáciami.

archívne video

Facebook hlásil masívnu poruchu, ľuďom sa na domovskej stránke zobrazovali čudné príspevky (Zdroj: Topky.sk)

Prokurátori na súde tvrdili, že Facebook porušil americký zákon o odposluchoch, ktorý zakazuje úmyselné obstarávanie elektronickej komunikácie inej osoby. Onavo by sa tiež mohlo považovať za priamy spyware (program, ktorý sa bez vedomia používateľa pokúša „vyšpehovať“ citlivé dáta), ale podľa prokurátorov sa zdá, že spadá skôr pod definíciu odpočúvania.

Súdne podania ukazujú chaty a e-maily, ktoré zobrazujú Zuckerberga ako priamo zapojeného do tejto komunikácie. V roku 2019 bol Zuckerbergovi odoslaný e-mail, v ktorom ho vyslovene žiadajú o rozhodnutie, či by sa mal projekt zastaviť. Meta však popiera, že jej generálny riaditeľ je do situácie zapojený.

Viac o téme: ŠpehovanieMark ZuckerbergOnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu