Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Rusko zaútočilo na 8 komunít v oblasti Sumy: Z hackerského útoku na Kyivstar je podozrivé Rusko

Miestny obyvateľ prehľadáva trosky po ruskom vzdušnom útoku v Kyjeve. Zobraziť galériu (6)
Miestny obyvateľ prehľadáva trosky po ruskom vzdušnom útoku v Kyjeve. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Vojna na Ukrajine naďalej pokraćuje. Ruská armáda začala ostreľovať 8 komunít v Sumskej oblasti. Na ciele vystrelili v priebehu dňa 18-krát. Zelenskyj vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nebojuje len s Ukrajinou, ale cieli aj na slobodnú a jednotnú Európu. Situáciu sledujeme ONLINE.

 Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 656

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 656 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov a vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v utorok spoločne navštívili frontovú líniu na východe krajiny. Ministerstvo obrany na Facebooku oznámilo, že sa oboznámili s aktuálnou situáciou a odovzdali vojakom vyznamenania. Informovala o tom agentúra DPA.

21:16 V prípade, že americký Kongres neschváli nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, to bude "vianočný darček" pre ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol v utorok prezident USA Joe Biden, ktorý v Bielom dome prijal ukrajinskú hlavu štátu Volodymyra Zelenského. Informuje o tom agentúra AFP.

21:02 Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 tam zahynulo alebo utrpelo zranenia približne 315.000 ruských vojakov. Vyplýva to z poznatkov amerických tajných služieb, o ktorých v utorok informovali zdroje Kongresu USA. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

20:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok do Bieleho domu na schôdzku s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako už v priebehu dňa absolvoval v Kapitole stretnutia s predstaviteľmi oboch komôr amerického Kongresu. Informuje o tom agentúra AFP.

20:44 USA tvrdí, že majú prostriedky na pomoc Ukrajine na „dva alebo tri týždne“. Republikáni v americkom Kongrese musia schváliť pridelenie dodatočných financií pre Ukrajinu na rok 2024, keďže Washington môže Kyjev podporovať len „dva-tri týždne“. Uviedol to koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade John Kirby.

20:17 Hackovanie telefónneho operátora spôsobuje problémy s upozornením na letecký poplach v ukrajinských regiónoch.

19:53 Slovensko je pripravené podporiť začatie prístupových rokovaní Ukrajiny do EÚ. Po zhodnotení ukrajinských reforiem je Slovensko "pripravené podporiť začatie prístupových rokovaní", povedal 12. decembra v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

19:18 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok listom reagoval na výzvu Demokratickej únie Maďarov na Ukrajine (UMDSZ), aby podporil začatie prístupového rokovania Európskej únie s Kyjevom na budúcotýždňovom bruselskom summite. Informuje o tom server 444.hu.

18:20 Rusko prepralo 2,5 miliardy dolárov afrického zlata od februára 2022. Kremeľ od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu prepral 2,5 miliardy dolárov afrického zlata, uvádza sa v správe skupiny výskumníkov zverejnenej 12. decembra.

17:51 Milióny dolárov v daroch na humanitárnu pomoc mohli byť spreneverené zo štátneho fondu. Ukrajinské štátne subjekty a podniky už desaťročia používajú CCTV kamery s ruským softvérom; a viac.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Kongresu USA. Stretli sa s ním lídri demokratickej a republikánskej strany v americkom Senáte Chuck Schumer a Mitch McConnell. Neskôr sa má stretnúť s Joeom Bidenom v Bielom dome.

16:40 USA a Kanada rozširujú zoznamy staníc proti Rusku. Kanada pridala na sankčné zoznamy ďalších 30 ruských osôb, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. USA uvalili nové sankcie na viac ako 200 spoločností a 23 jednotlivcov z Ruska.

16:32 Vojenská rozviedka nabúrala ruské daňové úrady. Kybernetické jednotky sa nabúrali do tisícok serverov ruského daňového systému, pričom získali citlivé informácie pred zničením daňovej databázy, uviedla ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) 12. decembra.

15:58 Vyšetrovanie hackerského útoku, ktorému bol vystavený najväčší ukrajinský mobilný operátor - spoločnosť Kyivstar -, prevzala ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). K útoku došlo v utorok ráno a viedol k vážnym problémom s infraštruktúrou v celej krajine.

15:27 Vyše sto nemeckých občanov požiadalo tento v Rusku o dočasnú ochranu, oznámili v utorok úrady v Moskve. Informuje o tom tlačová agentúry DPA.

15:08 Maďarsko trvá na tom, že žiadna pomoc Kyjevu by nemala pochádzať z rozpočtu EÚ a že rozhodnutie o rokovaniach o členstve by malo počkať do júna, citoval Financial Times maďarského ministra pre záležitosti EÚ Jánosa Bocka.

14:56 Vyhlásenie zamestnanca Zelenského obvineného z úplatkárstva odhaľuje obrovské zárobky. Z majetkového priznania Oleha Tatarova, zástupcu vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie, z roku 2022 vyplýva, že jeho partner zarábal 10-krát viac ako on. Prenajíma nehnuteľnosti aj na Slovensku.

14:23 Útok hackerov na najväčšieho ukrajinského mobilného operátora Kyivstar v utorok ráno spôsobil rozsiahle výpadky telefónneho signálu a internetu, informovala telekomunikačná spoločnosť. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

13:44 Cudzincov, ktorí pracovali v Rusku, no usvedčili ich tam zo spáchania trestného činu, budú môcť namiesto deportácie odsúdiť na verejnoprospešné práce. Vyplýva to z novely zákona, o ktorej v utorok informoval americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), uvádza stanica Sky News.

13:27 Rusko a Irán urýchlia proces vypracovania "novej dôležitej medzištátnej dohody", oznámilo v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

12:26 Od začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári dodalo Česko Kyjevu vojenské vybavenie v hodnote 6,2 miliardy korún (viac než 250 miliónov eur). Hodnota vydaných licencií na komerčné dodávky vojenského materiálu dosiahla zhruba 117 miliárd korún (takmer 4,8 miliardy eur). V utorok to uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12:14 Akákoľvek ďalšia pomoc Spojených štátov pre Ukrajinu sa skončí "fiaskom". Uviedol to v utorok kremeľský hovorca Dmitrij Peskov pred schôdzkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s prezidentom USA Joeom Bidenom vo Washingtone. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

MIMORIADNY ONLINE Rusko zaútočilo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

12:02 Poľská vláda sa bude angažovať za to, aby udržala odhodlanie Západu pomáhať Ukrajine. Vyhlásil to v utorok Donald Tusk, ktorého poľský parlament v pondelok poveril zostavením vlády. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a poľského denníka Rzeczpospolita.

11:48 Miesto pobytu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v ruskom väzenskom systéme nie je stále známe. Oznámila to v utorok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že Navaľnyj sa opäť nezúčastnil prostredníctvom videospojenia na pojednávaní súdu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

10:38 Ruské sily bojujúce na juhu Ukrajiny "značne postúpili" v okolí dediny Novopokrovka v Záporožskej oblasti, informovali v utorok okupačné úrady Kremľa. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

10:05 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 12. decembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

08:33 Do Severnej Kórey (KĽDR) pricestovala v pondelok ruská delegácia. Ide o najnovší prejav upevňovania vzťahov oboch krajín. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

07:07 Zelenskyj sa stretáva s kľúčovými spojencami vo Washingtone. Prezident Volodymyr Zelenskyj uskutočnil sériu stretnutí s kľúčovými spojencami vo Washingtone 11. decembra s cieľom zabezpečiť si dodatočnú podporu, keďže financovanie pomoci zo strany USA zostáva otázne.

06:39 Demokratická únia Maďarov na Ukrajine (UMDSZ) v pondelok v otvorenom liste maďarského premiéra Viktora Orbána a predsedu Európskej rady Charlesa Michela ubezpečila, že podporuje rozhodnutie začať prístupové rokovania s Kyjevom na budúcotýždňovom summite Európskej únie. S odvolaním sa na server 444.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (6)
Maďarský premiér Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP/Branislav Bibel)

06:00 Rusko ostreľovalo 8 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily zaútočili 11. decembra na osem komunít pozdĺž hranice Sumskej oblasti, pričom v priebehu dňa vystrelili 18-krát, informovala vojenská správa oblasti Sumy.

Austin ubezpečil Zelenského o ďalšej podpore pre Ukrajinu zo strany USA

Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin v pondelok opätovne potvrdil záväzok svojej krajiny podporovať Ukrajinu pri obrane proti vojenskej invázii Ruska. Urobil tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone. TASR správu prebrala od agentúry DPA. "Sme odhodlaní svetu ukázať, že Amerika pri obrane demokracie necúvne," vyhlásil Austin počas príhovoru na pôde National Defense University vo Washingtone. "Musíme dodržať americké záväzky, musíme zaistiť americkú bezpečnosť a musíme splniť americké sľuby," dodal.

Zelenskyj vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nebojuje len s Ukrajinou, ale cieli aj na slobodnú a jednotnú Európu. Dodal, že Putin hľadá spojencov aj v Spojených štátoch a ako zbraň používa propagandu a dezinformácie. Zdôraznil však, že Ukrajina sa nevzdá a bude sa naďalej brániť. "Vieme, čo máme robiť. Na Ukrajinu sa môžete spoľahnúť a my dúfame, že sa budeme môcť spoľahnúť na vás," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident do Washingtonu pricestoval v pondelok. V utorok sa má v Bielom dome stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom a prijme ho aj predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson.

Lloyd Austin
Zobraziť galériu (6)
Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File)

Washington tvrdí, že finančná pomoc pre Ukrajinu schválená americkým Kongresom sa minie do konca roka. Schváleniu novej pomoci však bráni politický spor medzi demokratmi a republikánmi. Nedávno schválený núdzový rozpočet opäť neobsahoval ďalšie prostriedky pre Ukrajinu, hoci prezident Biden o ne žiadal už v októbri, pripomína DPA. Táto agentúra konštatuje, že napriek narastajúcemu napätiu je tak schválenie finančnej pomoci v nedohľadne.

Rokovanie o Zelenského mierovom pláne sa uskutoční v januári v Davose

Mierový plán pre Ukrajinu prezidenta Volodymyra Zelenského bude témou nadchádzajúceho stretnutia Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré sa uskutoční v polovici januára vo švajčiarskom meste Davos. V pondelok to potvrdilo švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prebrala od agentúry DPA. Stretnutie ja naplánované na 14. januára, deň pred začiatkom fóra v tomto horskom rezorte (Davos). Švajčiarsko iniciatívu podporuje rovnako ako všetky projekty, ktoré by mohli byť základom rokovaní o trvalom mieri, uvádza ministerstvo.

Zelenskyj stretnutie v minulosti spomenul v príspevkoch na sociálnej platforme X, píše DPA. Zatiaľ však nie je známe, či do Davosu pocestuje osobne. Ukrajinská vláda plánuje túto diskusiu využiť na zisk podpory pre svoj mierový plán, ktorý predpokladá stiahnutie všetkých ruských jednotiek z okupovaného územia Ukrajiny vrátane Krymského polostrova a očakáva bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. V neposlednom rade má byť vyvodená zodpovednosť voči vedeniu Ruska za úlohu, ktorú zohralo počas vojenského útoku na Ukrajinu.

Volodymyr Zelenský
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenský  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí očakáva, že na stretnutí v Davose sa zúčastnia vládni poradcovia pre oblasť bezpečnosti z rôznych krajín sveta. Na poslednom takomto stretnutí v októbri tohto roka na Malte sa zúčastnilo viac než 60 krajín, pripomína DPA. Rusko navrhovaný mierový plán odmieta a nie je na tieto stretnutia pozvané.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu