Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Navaľnyj sa opäť neukázal na súde! Nikto nevie, kde sa nachádza

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Miesto pobytu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v ruskom väzenskom systéme nie je stále známe. Oznámila to v utorok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že Navaľnyj sa opäť nezúčastnil prostredníctvom videospojenia na pojednávaní súdu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Navaľného spolupracovníci v pondelok uviedli, že nemajú správy o väznenom lídrovi ruskej opozície už šesť dní. V dohľadom čase sa pritom očakával jeho prevoz do tzv. špeciálnej trestaneckej kolónie s najvyšší stupňom stráženia. Proces presunu väzňov železničnou dopravou cez rozsiahle územie Ruska môže trvať celé týždne. Právnici ani rodina väzňa nemajú v tomto čase, až kým nedorazí do svojho cieľa, prístup k informáciám, kde sa väzeň nachádza a ako sa má. Nie je však jasné, či Navaľného v súčasnosti prevážajú.

Archívne video: Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko

Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Jarmyšová v pondelok podvečer na sociálnych sieťach napísala, že vo väznici IK-6 v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti už Navaľného ako svojho väzňa "nevedú". Doplnila, že vedenie väzenského tábora s osobitným režimom IK-7, kam odsúdeného politika podľa domnienok mohli previezť, tvrdí, že Navaľnyj nie je ani tam.  Navaľnyj sa mal v pondelok zúčastniť prostredníctvom videospojenia na súdnom pojednávaní. Správa väznice ako dôvod jeho nepripojenia sa uviedla problémy s elektrinou.

"Dnes (v utorok) Alexej opäť nepredstúpil cez videospojenie pred súd, no dnes už nikto nehovorí nezmysly o nehode s elektrinou," uviedla Jarmyšová na sociálnej sieti X. "Nemáme v úmysle a ani možnosť sledovať osudy väzňov a proces ich pobytu v príslušných zariadeniach," uviedol pre ruské médiá v reakcii na otázku o mieste pobytu Navaľného hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Opozičného politika a kritika Kremľa Navaľného zadržali v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Neskôr dostal ďalších deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus. Navaľnyj zmizol v čase, keď sa v Rusku začína volebná kampaň pred marcovými voľbami. Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin v nich získa ďalší šesťročný mandát.

Viac o téme: Súd RuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu