Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto päťdesiaty šiesty (9. decembra 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal tri protikorupčné zákony, len krátko po tom, ako ich schválil ukrajinský parlament. Ide o právne normy, ktoré majú naplniť odporúčania Európskej únie, uviedol server Ukrajinska pravda. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 653

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 653 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:00 Ruská raketa zostrelená nad Dnepropetrovskou oblasťou a dva drony poškodili budovy. Náletová siréna ich zaznela krátko pred 18:00 hod. v Mykolajevskej, Chersonskej, Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti po tom, čo letectvo varovalo pred leteckou činnosťou nad Azovským morom.

18:50 Ukrajinský parlament v piatok večer schválil novely zákonov, ktoré implementujú očakávania Európskej únie, pričom medzi nimi je aj zákon o právach národnostných menšín. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán argumentuje proti začatiu diskusie o členstve Ukrajiny v EÚ najmä nepriaznivou situáciou maďarskej menšiny žijúcej na Ukrajine, pripomenul v sobotu server blikk.hu.

18:10 Ukrajinský parlament v sobotu vyzval parlamenty a vlády členských štátov EÚ, ako aj inštitúcie Európskej únie, aby na najbližšom zasadnutí Európskej rady - 15. decembra - schválili začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou. Na komunikačnej platforme Telegram o tom v sobotu informoval poslanec ukrajinského parlamentu Jaroslav Železňak.

16:25 Ukrajina v sobotu ostro odsúdila plány Ruska usporiadať na jar budúceho roku voľby prezidenta Ruskej federácie aj na okupovaných územiach Ukrajiny, Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AP označilo plánované voľby za "nulitné, neplatné" a varovalo, že všetci medzinárodní pozorovatelia vyslaní na ich monitorovanie budú "čeliť trestnej zodpovednosti".

15:30 Po ostreľovaní mal začal horieť sklad ropy v dočasne obsadenej Makiivke.

14:10 Analytici z The Wall Street Journal uviedli, že Ukrajina nebude schopná viesť novú ofenzívu do roku 2025. Podľa ich názoru ukrajinské ozbrojené sily prejdú na strategickú obranu, pričom otázna je ekonomická a vojenská podpora zo strany USA a Európy.

Podľa analytikov z The Wall Street Journal nebude Ukrajina schopná viesť novú ofenzívu do roku 2025.

13:01 Ukrajina v sobotu skritizovala rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý povolil ruským a bieloruským športovcom súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

13:00 Varšava popiera tvrdenie, že blokáda hraníc bráni doprave vojenskej pomoci Ukrajine.

11:23 Spolkový kancelár Olaf Scholz dnes napriek rozpočtovej kríze prisľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine v jej obrane pred ruskou ozbrojenou agresiou. Nemecko bude Ukrajine naďalej pomáhať finančne aj zbraňami, vyhlásil Scholz vo vystúpení na zjazde svojej nemeckej sociálnej demokracie (SPD). Informovala o tom agentúra DPA.

"Nemal by a nesmie očakávať, že poľavíme," povedal spolustraníkom Scholz na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Nemecký kancelár ďalej zdôraznil, že Nemecko musí byť schopné v pomoci pokračovať a prípadne ju tiež zvýšiť. Budú prijaté rozhodnutia, "ktoré nám umožnia v tom pokračovať", povedal kancelár.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu