Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE V okupovanej Luhanskej oblasti boli náletmi dronov zničené sklady munície a vybavenia

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odsúdil útoky ruskej armády na ukrajinské mesto Cherson a označil ich za teroristické útoky v pravom zmysle slova.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 648

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 648 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:46 Ukončenie americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu by umožnilo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi triumfovať vo vojne na Ukrajine. Uviedol to v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

19:21 Spoločnosť Rheinmetall získala zákazku na výrobu nábojov pre Ukrajinu v hodnote viac ako 150 miliónov dolárov. Objednávka sa týka desiatok tisíc nábojov podľa štandardov NATO a očakáva sa, že budú dodané v roku 2025. Vyrábať ju bude španielska dcérska spoločnosť Rheinmetall Expal Munitions.

19:20 Minister obrany Rustem Umerov sa v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, oznámilo NATO.

18:06 Rusko sa snažilo zabrániť vstupu Švédska a Fínska do NATO, informovala fínska mediálna spoločnosť YLE s odvolaním sa na uniknuté dokumenty ruských tajných služieb.

18:05 Bulharský prezident Rumen Radev vetoval zákon, ktorým parlament schválil dohodu o poskytnutí obrnených transportérov BTR sovietskej výroby Ukrajine. Legislatívu tak vrátil do parlamentu na ďalšiu diskusiu. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian s odvolaním sa na bulharskú tlačovú agentúru Novinite.

17:18 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už padlo približne 70.000 príslušníkov pravidelnej ruskej armády a žoldnierov. V pondelok o tom informovalo britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

16:40 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) uviedla, že jej príslušníci použili dva bezpilotné lietadlá na zničenie ruských skladov munície a vybavenia v blízkosti okupovaného mesta Svatove v Luhanskej oblasti.

15:51 Počet obetí ruského raketového útoku na Novohrodivku v Doneckej oblasti v noci z 29. na 30. novembra stúpol na troch, informoval 4. decembra úradujúci guvernér Ihor Moroz.

15:50 Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil v pondelkovom telefonáte s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom záujem Slovenskej republiky pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti, pričom vylúčil dodávky zbraní a munície zo štátnych skladov a armády. Informoval o tom na sociálnej sieti. Avizoval tiež stretnutie so Šmyhaľom na slovensko-ukrajinských hraniciach začiatkom roku 2024, uvádza TASR.

14:26 Konfiškácia časti z 28 miliárd eur ruských súkromných aktív zmrazených v členských štátoch EÚ a využitie ziskov vytvorených z viac ako 200 miliárd eur zmrazených ruských verejných aktív by poskytla "skutočnú záruku", že Rusko jedného dňa zaplatí za škody spôsobené na Ukrajine. V pondelok to uviedol eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, informuje bruselský spravodajca TASR.

13:54 Prezident Volodymyr Zelenskyj údajne "obchádza" vrchného veliteľa Valerija Zalužného v komunikácii s niektorými vojenskými veliteľmi, informovala dnes Ukrajinská pravda s odvolaním sa na anonymné zdroje.

13:06 Biely dom v pondelok varoval, že ak americký Kongres do konca roka neschváli nové finančné prostriedky, nebude už z čoho poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

12:21 Ruský generál Vladimir Zavadskij zahynul počas nasadenia v konflikte na Ukrajine, oznámil v pondelok gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

11:42 Kamióny čakajú na vstup na Ukrajinu cez niektoré hraničné priechody v Poľsku až do desať dní, uviedla poľská polícia v pondelok. Dlhé čakacie doby spôsobila už takmer mesiac trvajúca blokáda poľských vodičov kamiónov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

10:03 Ukrajina v noci na pondelok zaznamenala dovedna 23 útokov ruských bojových dronov a jeden raketový útok, informovala agentúra DPA. Z dronov, ktoré Rusi vyslali z anektovaného polostrova Krym, bolo 18 úspešne zneškodnených, spresnilo ukrajinské letectvo. Informácie o možných obetiach alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne známe.

8:00 Rusko v noci na dnes na Ukrajinu zaútočilo 23 dronmi a riadenou strelou. Strelu a 18 dronov sa podarilo zničiť, kým zasiahli cieľ, uviedol Kyjev podľa agentúr Ukrinform a Reuters. Či zvyšné bezpilotné lietadlá spôsobili nejaké škody, zatiaľ nie je jasné.

6:50 Rusko cenzuruje príbuzných mobilizovaného ruského personálu na sociálnych sieťach, informoval Inštitút pre štúdium vojny.

Útoky na Cherson sú teroristickým činom, tvrdí Zelenskyj

Vo svojom večernom videopríhovore, o ktorom informovala agentúra DPA, Zelenskyj tiež informoval, že v Chersonskej oblasti došlo v tento deň k viac ako 20 ruským útokom. Dodal, že v Chersone šlo o "brutálne útoky po celom meste", pričom ich terčom boli domy, ulice i nemocnice.

Šéf civilnej a vojenskej správy Chersonskej oblasti Roman Mročko v nedeľu večer na sociálnych sieťach zverejnil novú bilanciu ostreľovania mesta Cherson: o život prišli dvaja ľudia a ďalších sedem ich bolo zranených. Doplnil, že k obetiam a zraneniam ľudí došlo v dôsledku ostreľovania centrálnej časti mesta, keď delostrelecké granáty zasiahli viacposchodovú budovu a dve zdravotnícke zariadenia.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Zelenskyj vo svojom príhovore uviedol, že intenzívne boje pokračujú v desiatkach lokalít pozdĺž celej frontovej línie. Najťažšia je situácia na frontoch okolo obcí a miest Marjinka, Avdijivka a Bachmut. "Ťažké je to však aj na juhu a v Charkovskej oblasti," doplnil Zelenskyj. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej zvodke z nedele večera informoval, že počas dňa došlo na fronte k 56 vojenským stretom, pričom najintenzívnejšie boje sa - rovnako ako v predchádzajúcich dňoch - odohrali v oblasti miest Bachmut a Avdijivka. Operatívnu situáciu na východe a juhu Ukrajiny hodnotí generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny ako "naďalej zložitú".

Za posledných 24 hodín boli na bojiskách zaznamenané raketové a letecké útoky, ako aj útoky útočných dronov, sumarizoval generálny štáb. Zelenskyj vo svojom príhovore pripomenul, že "každé mesto na Ukrajine, kde bol dnes relatívne pokojný deň", a každý obyvateľ takýchto lokalít "by mal mať na pamäti, že boj o osud Ukrajiny pokračuje".

Poľsko otvorí prechod pre prejazd prázdnych kamiónov z Ukrajiny, tvrdí Kyjev

Poľsko otvorí jeden svoj hraničný priechod pre prejazd prázdnych kamiónov z Ukrajiny, uviedla ukrajinská pohraničná služba. Podľa nej ide o prvé z opatrení, ktoré majú pomôcť uvoľniť ukrajinsko-poľskú hranicu zablokovanú v dôsledku protestov poľských vodičov kamiónov.

Nepretržitá blokáda na celkovo štyroch hraničných priechodoch medzi Poľskom a Ukrajinou sa začala v pondelok a je pokračovaním protestu, v dôsledku ktorého uviazlo na niekoľko dní viac ako 1000 nákladných vozidiel v kilometrových kolónach. Poľskí kamionisti sa sťažujú, že strácajú zákazky v prospech ukrajinských spoločností, ktoré za svoje služby ponúkajú nižšie ceny a ktoré prevážajú tovar v rámci EÚ, a nielen medzi blokom a Ukrajinou. Hranicu s Ukrajinou pre nákladnú dopravu blokuje od piatka tiež Slovensko.

Podľa ukrajinskej pohraničnej služby sa otvorí hraničný priechod Uhryniv-dolhobyczów. "Od 4. decembra 2023 od 01.00 h bude povolený prejazd prázdnych ťažkých vozidiel s celkovou prípustnou hmotnosťou vyššou ako 7,5 tony (...) z Ukrajiny do Poľska," uviedla ukrajinská pohraničná služba na komunikačnej platforme Telegram.

Ide podľa nej o "prvý bod na zozname opatrení, ktoré sú vykonávané s cieľom odblokovať hranice, znížiť fronty a zvýšiť kapacitu ukrajinsko-poľskej hranice".

Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov uviedol, že toto rozhodnutie bolo prijaté "po dlhých rokovaniach" s poľskou stranou. Varšava sa k oznámeniu Kyjeva zatiaľ nevyjadrila, ale námestník poľského ministra vnútra Bartosz Grodecki v sobotu uviedol, že ponúkol Ukrajine otvorenie tejto "novej trasy". Predchádzajúce najmenej dve kolá rokovaní medzi Kyjevom, Varšavou a autodopravcami stroskotali, pripomína agentúra AFP.

Blokáda na hlavných hraničných priechodoch s Poľskom, ktorá sa začala začiatkom novembra, predstavuje veľký hospodársky problém pre Ukrajinu. Cestná doprava pre ňu nadobudla na význame vzhľadom na sťažený vývoz jej produktov po mori v dôsledku ruskej invázie.

Na konci novembra európska komisárka pre dopravu Adina Valeanová odsúdila "nedostatočnú angažovanosť" poľských orgánov pri hľadaní riešenia blokády.

Viac o téme: ObeteRuskoMoskvaKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu