Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Raketový útok na Krym! Prístupové rokovania do Európskej únie sa začnú už tento rok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/@KyivIndependent)

KYJEV - Ruským jednotkám sa po viac ako troch týždňoch ťažkých bojov možno podarí obkľúčiť východoukrajinské priemyselné mesto Avdijivka, uviedli v piatok vojenskí predstavitelia v Kyjeve. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 618

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 618 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:15 Ruské sily zachytili raketový útok na Kryme. Protivzdušná obrana pracovala neďaleko lodenice v meste Kerč na Ruskom okupovanom Kryme, napísal na Telegram Sergej Aksjonov, šéf ilegálnej ruskej okupačnej vlády na ukrajinskom Kryme. Úlomky jednej zo zachytených rakiet dopadli na jeden zo suchých dokov, dodal Aksjonov.

20:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že prístupové rokovania jeho krajiny s Európskou úniou sa začnú ešte v tomto roku. K záležitosti sa vyjadril v sobotu po návšteve predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

"Dnes som od predsedníčky Európskej komisie počul pozitívne signály ohľadom nášho pokroku pre začiatok rokovaní," povedal Zelenskyj vo večernom videoodkaze. Von der Leyenová predtým pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol aj v čase vojny.

16:38 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol v čase vojny. TASR prevzala správu z agentúry DPA. "Musím povedať, že ste urobili veľký pokrok. Je pôsobivé to vidieť," uviedla šéfka EK po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol tvrdenie, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. Zároveň poprel špekulácie, že ho západní predstavitelia tlačia do rokovaní s Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Čas uplynul, ľudia sú unavení... Ale toto nie je patová situácia," povedal Zelenskyj v Kyjeve na tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

12:21 Pri ruskom útoku na mesto Cherson sa zranila 82-ročná žena, 84-ročný muž a ďalšia žena, informovali miestne úrady.

12:20 Rusko nedávno uskutočnilo neúspešné testy svojich balistických rakiet Jars a Bulava schopných niesť jadrové zbrane, čo poukazuje na vážne problémy so schopnosťami Moskvy niesť jadrové zbrane, uviedla dnes ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

12:19 Taliansky minister obrany Guido Crosetto dnes pre noviny Quotidiano Nazionale povedal, že ešte nenastal čas na rokovania o prímerí medzi Ruskom a Ukrajinou na politickej úrovni.

12:18 Rusko v piatok odmietlo nové americké sankcie v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásilo, že Spojené štáty nikdy neporazia Moskvu. Šéf najrýchlejšie rastúcej ruskej plynárenskej spoločnosti sa vyjadril, že sankcie sú "znakom úspechu". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

9:08 Osem švédskych delostreleckých systémov Archer už bolo dodaných na Ukrajinu, informovala 3. novembra národná televízia SVT s odvolaním sa na švédskeho ministra obrany Pala Jonsona.

9:07 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes prišla na neohlásenú návštevu Kyjeva. Prehovorí k ukrajinskému parlamentu a pravdepodobne sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, píše agentúra Reuters. Podľa ukrajinských médií sa očakáva, že oznámiposun v prístupových rokovaniach Ukrajiny do Európskej únie.

Predsedníčka EK na sociálnej sieti X pripomenula, že je to už jej šiesta návšteva na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. "Som tu, aby som rokovala o prístupovej ceste Ukrajinu do EÚ," uviedla. Témami rokovaní má byť aj finančná podpora zo strany EÚ na obnovu Ukrajiny, či sankcie voči Rusku. Takisto chce podľa svojich slov Ukrajinu ubezpečiť o podpore zo strany EÚ.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (6)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

8:31 Rusko tvrdí, že v noci na dnes boli zostrelené 4 ukrajinské bezpilotné lietadlá. Rusko tvrdí, že dnes v noci zostrelilo štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou, uvádza sa v správe ruského ministerstva obrany. Denník Kyiv Independent však nemohol tieto informácie overiť.

6:43 Ruské jednotky dosiahli potvrdené úspechy na severnom krídle Avdijivky v Doneckej oblasti, uviedol vo svojom najnovšom hodnotení Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

6:42 Tento týždeň prešiel na frontovú líniu nový tím expertov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby vystriedal svojich kolegov poverených monitorovaním jadrovej bezpečnosti a ochrany v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni.

6:40 Prípravy nadchádzajúcej návštevy prezidenta Volodymyra Zelenského v Izraeli, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň, sú v pokročilom štádiu, informoval denník Times of Israel s odvolaním sa na spravodajský kanál 12.

Ukrajinský prezident vymenil šéfa špeciálnych síl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za nového šéfa Síl špeciálnych operácií (SSO) Serhija Lupančuka. Viktor Chorenko, ktorý stál na čele SSO od vlaňajšieho júla, bude podľa prezidenta naďalej pracovať na špeciálnych úlohách. Informovala o tom agentúra Reuters. Zelenskyj označil Lupančuka za skúseného dôstojníka, presnejšie dôvody na zmenu vo vedení SSO však neposkytol. Chorenko v rozhovore so serverom Ukrajinska pravda uviedol, že dôvody rozhodnutia nepozná a že sa o ňom dozvedel z médií.

Predpokladá sa, že SSO stojí za najsofistikovanejšími operáciami ukrajinskej armády uskutočnenými na územiach pod ruskou kontrolou, najmä na Kryme. Medzi príklady úderov pripisovaných SSO patrí napríklad septembrový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Špeciálne sily sú tiež zodpovedné za informačné a psychologické vojenské operácie a za organizovanie odporu na územiach okupovaných Ruskom, napísala agentúra Reuters.

Ruským jednotkám sa možno podarí obkľúčiť mesto Avdijivka na východe Ukrajiny

Ukrajinské sily podľa generálneho štábu odrazili takmer tucet nových ruských útokov v okolí mesta. Patrili k nim neúspešné pozemné útoky podporované leteckou akciou pri obci Stepove nachádzajúcej sa severozápadne od mesta, a pri obciach Tonenke, Sieverne a Pervomajske západne od Avdijivky. Ukrajinský novinár Jurij Butusov, ktorý má kontakty v armáde, však na platforme Telegram oficiálnu správu poprel. Podľa neho ruské jednotky úspešne postúpili cez železničný násyp v smere na Stepove a vytvorili si tam pozície. To predstavuje akútnu hrozbu pre veľký priemyselný závod, ktorý sa nachádza neďaleko.

MIMORIADNY ONLINE Raketový útok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Babenko)

Táto lokalita je stredobodom ruských útokov, pretože jej dobytie by mohlo otvoriť cestu do Avdijivky. Ruské jednotky zároveň postupovali aj juhozápadne od mesta, napísal novinár. Butusov skritizoval nedostatok obranných pozícií v tylovej oblasti. Namiesto fotografovania v Avdijivke sa mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa jeho názoru viac zaoberať zlepšením obrany mesta, uviedol Butusov. Zelenskyj navštívil toto frontové mesto v polovici apríla. Avdijivka bola hlavnou súčasťou ukrajinskej obrannej línie, ktorá existovala od roku 2014, keď Moskvou podporovaní separatisti ovládli veľkú časť východnej časti Doneckej oblasti. Silne poškodené mesto je v súčasnosti z troch strán obkľúčené ruskými jednotkami.

Ukrajinské základne v Kyjevskom regióne
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinské základne v Kyjevskom regióne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bram Janssen)

Ruskom ovládané regionálne hlavné mesto Doneck sa nachádza len niekoľko kilometrov južne od Avdijivky. Zelenskyj medzitým v piatok potvrdil útok takmer 40 ruských bojových dronov v desiatich regiónoch krajiny. Ukrajina od februára 2022 bojuje za odrazenie invázie ruských síl. V očakávaní ďalších ruských dronov a raketových útokov na svoju energetickú infraštruktúru a mestá počas tejto zimy sa Kyjev usiluje o väčšiu vzdušnú obranu od svojich západných spojencov. V čase, keď kyjevské sily bojujú o opätovné získanie územia, zahynulo podľa medializovaných správ sedem ľudí a deväť ďalších osôb utrpelo zranenia pri ukrajinskom raketovom útoku v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

V správach sa uvádza, že Ukrajina vystrelila šesť rakiet, z ktorých štyri boli zachytené. Zelenskyj neskôr v piatok prezidentským dekrétom vymenoval plukovníka Serhija Lupančuka za nového veliteľa špeciálnych jednotiek. Zelenskyj vo svojom videopríhovore označil Lupančuka za skúseného dôstojníka s bojovými skúsenosťami, ktorý môže pomôcť špeciálnym jednotkám zvýšiť ich efektívnosť.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu