Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Rusko hlási zostrelenie troch rakiet nad Chersonskou oblasťou: Údajne mierili na Krym

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Ruské vojská v nedeľu zostrelili nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny tri ukrajinské rakety. Mierili podľa nich na polostrov Krym. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 605

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 605 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Identifikovaných bolo všetkých 6 ľudí zabitých pri útoku na poštu v Charkovskej oblasti.

19:30 Ruské vojská v nedeľu zostrelili nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny tri ukrajinské rakety. Mierili podľa nich na polostrov Krym.Moskvou dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saldo na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ruské sily tam "zostrelili tri rakety nepriateľa mieriace na Krym".

17:45 Ruský útok na dedinu v Charkovskej oblasti zranil civilistov.

16:35 Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany.Ukrajinské "sabotážne a prieskumné" skupiny boli zastavené pri pokuse o prechod cez Dneper pri obciach Pridniprovske, Tiahynka a Krinki, tvrdí ruský rezort obrany.

15:05 Britská armáda školí ukrajinských špecialistov na ochranu kritickej infraštruktúry pred ruskými útokmi.

13:44 Ruský útok na Chersonskú oblasť poškodil viac ako 30 domov. Útok tiež poškodil miestne lýceum, obchody, kostol a obecný podnik, ako aj zasiahol elektrické vedenie a plynovod, uviedol Prokudin.

12:51 Kniha Dievčatko, ktoré malo oči otvorené chce zvýšiť povedomie o ľuďoch utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Určená je primárne pre deti vo veku siedmich až desiatich rokov, ale aj pre ich rodičov a učiteľov. Dostupná je tiež v slovenčine. Vydáva ju Európska komisia (EK). Informovala hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková. 

12:21 Britské ministerstvo obrany tvrdí, že útok na Avdeevka zvýšil ruské straty o 90 %. Podľa údajov OSINT projektu Oryx stratila ruská armáda za 10 dní 201 kusov techniky. Ruské straty za posledných 10 dní zahŕňajú 42 tankov, 49 bojových vozidiel pechoty a 10 obrnených transportérov.

11:55 Ruský útok na Kupiansku zranil 3, vrátane tínedžerov. Ruské sily ostreľovali 22. októbra okolo 7:00 mesto Kupiansk, pričom zasiahli obytné budovy a zranili troch ľudí, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

11:23 Rusko od začiatku invázie na Ukrajine pravdepodobne stratilo až 190.000 vojakov. Tvrdí to dohad, ktorý dnes zverejnilo britské ministerstvo obrany. Ďalších až 140.000 vojakov bolo zranených, ale po nejakom čase sa mohli vrátiť do služby. 

11:00 Ukrajinský vojak zahynul v noci 22. októbra po tom, čo auto narazilo do vojenskej zátarasy pri Kyjeve, informovala ukrajinská národná polícia.

10:30 Podľa správy boli drony vypustené z Chaudy na okupovanom Kryme, zatiaľ čo ruské lietadlo Su-34 odpálilo riadenú strelu z okupovanej časti Záporožskej oblasti.

9:50 Ukrajinské sily zostrelili tri bezpilotné lietadlá Shahed kamikadze a jednu riadenú riadenú strelu Kh-59, ktoré Rusko odpálilo proti Ukrajine v noci 22. októbra, informovalo letectvo.

9:18 Colná služba: Tretina humanitárnej pomoci odoslanej vojenským jednotkám údajne „zmizla“.

8:46 Ruské sily sa snažia brániť zásobovaniu Ukrajiny, posilňovaniu vo východnej Chersonskej oblasti. Ukrajinské pozemné sily sa údajne zapájajú do úsilia zabezpečiť dedinu Krynky, asi 30 km severovýchodne od Chersonu a len 2 km od rieky Dnipro, uviedla ISW.

8:15 Americký prezident Joe Biden pripomenul americkým občanom, že pokračovanie podpory pre Ukrajinu a Izrael je naďalej životne dôležité najmä pre USA, pričom to nazval otázkou „národnej bezpečnosti“.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

7:31 Počet zranených pri ruskom raketovom útoku na Charkovský okres z 21. októbra sa zvýšil o dvoch ľudí a podľa ukrajinského ministerstva vnútra je ich teraz 16.

7:05 Na UFC 294 v Abú Zabí vystúpila do boja Ruska Victoria Dudakova na pieseň „I'm Russian“ od kremeľského speváka Shamana.

6:22 Ženisti britskej armády vyškolili ukrajinských stavebných inžinierov, ako brániť svoj energetický sektor pred ruskými útokmi počas nastávajúcej zimy. Informuje agentúra DPA. Poškodenie a zničenie kritickej národnej infraštruktúry ruskými raketovými a dronovými útokmi predstavuje jednu z najväčších hrozieb pre životy a bezpečnosť ukrajinských civilistov od začiatku invázie vo februári 2022. Dvojtýždňové školenie bolo vypracované na základe žiadosti Kyjeva.

6:00 Ruské sily podnikli 21. októbra viaceré útoky proti ukrajinskej severovýchodnej oblasti Sumy, pričom zaútočili na päť komunít a spôsobili najmenej 31 výbuchov, informovala regionálna vojenská správa.

Pošta bola civilným miestom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v Charkove bola zasiahnutá triediareň súkromnej poštovej a kuriérskej spoločnosti Nova pošta. Na fotografiách z miesta udalosti zverejnených na účte prezidenta bolo vidieť budovu s vyrazenými oknami.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že prevádzka tejto doručovateľskej spoločnosti bola "výlučne civilným miestom". "Rusi spôsobili ďalší teror pokojnému obyvateľstvu Charkova," napísal vo svojom príspevku na Telegrame. "Všetkých šesť mŕtvych a 14 zranených v dôsledku útoku okupantov tvoria zamestnanci spoločnosti, ktorí sa nachádzali v termináli Nova pošty," dodal Synehubov.

Zelenskyj dodal, že záchranná operácia pokračuje a na mieste pracujú záchranné zložky. Rusko sa k údajnému útoku zatiaľ nevyjadrilo, ale už skôr poprelo, že by sa počas svojej invázie na Ukrajinu zameralo na civilistov.

Viac o téme: ObeteRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu