Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty štvrtý (8. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ruské vojenské sily v noci uskutočnili raketový útok na ukrajinský prístav Odesa. Poškodili prístavnú infraštruktúru, vrátane obilného skladu a penziónu. Štyria ľudia boli zranení. Uviedli to podľa agentúry Reuters ukrajinské úrady. Ruská armáda oznámila, že dnes ráno zostrelila neďaleko Moskvy ukrajinský dron. Pri údere na ruskú Belgorodskú oblasť susediacu s Ukrajinou bol podľa miestnych úradov zabitý jeden človek. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 591

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 591 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:30 Zvýšená železničná doprava na severokórejsko-ruskej hranici pravdepodobne podporuje správy o presunoch zbraní medzi oboma krajinami, uviedol 6. októbra americký think-tank Beyond Parallel.

18:48 Americkí odborníci sú presvedčení, že Rusko zneužije útoky militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pre svoju vojnu proti Ukrajine. Kremeľ vo svojej informačnej kampani už obvinil Západ zo zanedbávania konfliktov na Blízkom východe, lebo sa venuje pomoci Ukrajine. V analýze v sobotu večer to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

16:27 Ukrajina sa pripravuje už na druhú zimu s intenzívnymi ruskými útokmi dronmi. Ukrajinské vzdušné sily dokonca očakávajú rekordný počet takýchto zimných útokov na svojom území, vyhlásil v nedeľu hovorca Jurij Ihnat. Citovala ho tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

14:32 Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu povedal, že súčasná situácia v Izraeli po masívnom útoku militantov z palestínskeho hnutia Hamas pomáha Rusku a odvracia pozornosť sveta od Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP. "Z udalostí na Blízkom východe ťaží Rusko a ruská agresia proti Ukrajine, lebo odvracajú pozornosť sveta," vyhlásil Duda pre program súkromnej spravodajskej televízie Polsat News.

13:31 Vo veku 75 rokov zomrela ukrajinská ľudová speváčka Nina Matviienko. Správu zdieľala jej dcéra. „Celý svet mohol počuť ukrajinskú dušu v jej úžasnom hlase,“ napísalo o smrti Matviienkovej ukrajinské ministerstvo kultúry.

12:35 Ruské ostreľovanie obytných častí mesta Cherson na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu spôsobilo zranenia jedenástim ľuďom vrátane deväťmesačného bábätka, informovali miestne úrady. Informuje agentúra AFP a Reuters.

"Cherson zažil strašnú noc, pretože ruské sily opakovane ostreľovali mesto a okolité obce," uviedol oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin. "Zranených bolo 11 ľudí. S miernymi zraneniami hospitalizovali 27-ročnú ženu a jej deväťmesačnú dcéru," dodal gubernátor.

11:50 Rusko odpálilo raketu na Kostiantynivku v Doneckej oblasti a zranilo 4 vrátane dieťaťa. Ruské jednotky zaútočili na mesto riadenou raketou Iskander a poškodili asi 30 budov, väčšinou obytných.

10:37 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:17 Nočný ruský útok na Chersonskú oblasť zranil 11 ľudí vrátane 9-mesačného dieťaťa. Sedem bolo zranených v meste Cherson a podľa prokuratúry Chersonskej oblasti bola zranená štvorčlenná rodina v pobrežnej dedine

9:40 Biden môže požiadať o balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 100 miliárd dolárov. Biely dom dúfa, že „jednorazový“ balík financií obíde patovú situáciu s republikánmi v Kongrese a uvoľní dostatok pomoci pre Ukrajinu, ktorá vydrží až do prezidentských volieb v roku 2024.

8:15 Ruská armáda podnikla 10 útokov a zasiahla pohraničné osady Znob-Novhorodske, Seredyna-Buda, Khotin, Krasnopillia, Veľká Pysarivka a Putyvl.

7:25 Ukrajina poskytne ubytovanie pre 2400 veteránov. "Jednou z hlavných potrieb, ktoré teraz veteráni majú, je bývanie. Tento rok bude poskytnuté bývanie 2 400 rodinám," povedala ministerka pre záležitosti veteránov Yuliia Laputina.

6:40 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu navrhol, aby bol ruský prezident Vladimir Putin jediným kandidátom v budúcoročných prezidentských voľbách vzhľadom na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP)

6:00 Rusko rozmiestňuje „všetky dostupné“ rezervy severne od Bachmutu. "Nepriateľ pokračuje v rozmiestňovaní protiútočných jednotiek týmto smerom, aby nám zabránil v postupe v našej ofenzíve," povedal hovorca ukrajinských síl na východe Iľja Jevlaš.

Boli použité nadzvukové rakety

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útoku na Odesu boli použité nadzvukové rakety Oniks, ktoré boli vypálené z Ruskom okupovaného Krymu. Trosky rakiet a tlaková vlna podľa serveru Kyiv Independent spôsobili požiar viacerých garáží a poškodili niekoľko obytných domov.

Ruské sily v posledných týždňoch pravidelne vykonávajú útoky raketami a bezpilotnými lietadlami na prístavnú infraštruktúru. To sťažuje vývoz z Ukrajiny, ktorá patrí medzi významných producentov obilia. Moskva v polovici júla vypovedala dohodu, ktorá umožňovala prepravu obilia po Čiernom mori.

Zranenia nie sú hlásené

Agentúra TASS s odvolaním sa na informácie ruského ministerstva obrany uviedla, že ruské protivzdušné sily dnes skoré ráno zostrelili neďaleko Moskvy ukrajinský dron. Žiadne škody ani zranenia nie sú hlásené.

Dron bol zostrelený severozápadne od hlavného mesta. Moskovský starosta Sergej Sobjanin uviedol, že podľa predbežných správ nie sú žiadne obete ani škody, ale na mieste pracujú záchranné zložky. Na moskovských letiskách Vnukovo a Šeremeťjevo bola dočasne pozastavená letová prevádzka, už bola ale opäť obnovená, dodal TASS.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na sociálnej sieti Telegram uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily dnes ostreľovali raketami obec Urazovo. Jeden človek pri útoku zomrel, poškodených bolo 14 domov a jeden automobil. Ruské ministerstvo obrany dodalo, že dnes zostrelilo tri ukrajinské taktické balistické rakety krátkeho dosahu Točka-U nad Belgorodskou oblasťou.

Večer ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana odhalila a zostrelila nad anektovaným Krymom ukrajinskú raketu S-200, prerobenú z protilietadlovej zbrane na nasadenie proti pozemným cieľom. V tomto variante môže mať dolet až niekoľko stoviek kilometrov.

Útoky na ruské regióny susediace s Ukrajinou sa v posledných mesiacoch stali takmer každodenným javom. Kyjev sa zvyčajne k zodpovednosti za útoky na ciele vo vnútri Ruska nehlási. Útok na Rusko prišiel po piatkových ruských náletoch na Ukrajinu, pri ktorých podľa ukrajinských predstaviteľov zahynul v Charkove desaťročný chlapec a jeho babička a bola poškodená obilná a prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu