Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Západ naňho uvalil sankcie, Moskva ho víta s otvorenou náručou: TENTO miliardár utiekol pred vojnou z Izraela do Ruska

Ruský miliardár Michail Fridman sa vrátil do Ruska.
Ruský miliardár Michail Fridman sa vrátil do Ruska. (Zdroj: Instagram/mikh_ailfridman)

MOSKVA - Ruský miliardár Michail Fridman sa aktuálne nachádza v Moskve. Pred zhruba dvomi týždňami býval vo Veľkej Británii. Keďže je občanom Ruskej federácie, aj na jeho osobu sa vzťahovali sankcie Západu. Odišiel do Izraela, kde sa však rozpútala vojna proti Hamasu. Napokon sa vrátil do Moskvy, čo mu navrhol aj hovorca prezidenta Putina.

archívne video

Korčok o záujme SR pre rekonštrukciu Ukrajiny a sankciách EÚ voči Rusku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Michail Maratovič Fridman sa síce narodil na západnej Ukrajine, no má rusko-židovské občianstvo. Po štúdiách v Moskve vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa zameriava na ťažobný priemysel (ropa, zemný plyn) a bankovníctvo. Informuje o tom The Times of Israel. V Rusku sa mu podarilo založiť Alfa Bank, najväčšiu súkromnú finančnú inštitúciu v celej krajine. Niet divu, že tento miliardár má silné väzby aj s prezidentom Vladimirom Putinom. 

Keďže Fridman patrí medzi najbohatších Rusov, bolo viac ako isté, že niektoré z jeho krokov pomohli Putinovi k prípravám na spustenie invázie na Ukrajinu, a to aj napriek tomu, že žil vo Veľkej Británii. Akonáhle však Západ uvalil na ruskú ekonomiku sankcie, ovplyvnilo to aj Fridmana. Sankcie padli aj priamo na jeho osobu. Okrem neho postihli aj Petra Olegoviča Avena, Borisoviča Khana (Nemecko) a Alexeja Viktoroviča Kuzmičeva. 

Cítil krivdu

Britské úrady zatkli na jeseň tohto roku ruského podnikateľa podozrivého z prania špinavých peňazí, zo sprisahania s cieľom podviesť ministerstvo vnútra a zo sprisahania s cieľom spáchať krivú prísahu. Ruské média vtedy hovorili o Fridmanovi, avšak nič nepotvrdili. Bol však spájaný s týmto prípadom a po vypočúvaní prepustený na kauciu. Britská národná kriminálna agentúra (NCA) uzavrela jeho vyšetrovanie pre podozrenie z obchádzania sankcií. "Nespáchal som jediný priestupok a nikdy som neporušil daňový zákon v žiadnej krajine na svete. Bolo to pre mňa ponižujúce, keď ma zadržali," uviedol Fridman pre ruský web RBC. 

Inváziu kritizoval už druhý deň po jej spustení. Vystúpil proti krviprelievaniu na Ukrajine a označil to za tragédiu pre obe strany konfliktu. Fridman bol spoluzakladateľom Genesis Philanthropy Group, ktorá každoročne udeľuje "židovskú Nobelovu cenu". Po sankciovaní Západom vystúpil z jej predstavenstva. 

Návrat do Ruska

Po uvalení sankcií sa Fridman presťahoval do Izraela. Akonáhle tam však vypukla vojna, zamieril do ruskej metropoly. "Miliardár Michail Fridman sa môže vrátiť a opustiť Rusko spolu s ďalšími občanmi. Je to občan Ruskej federácie a môže sa sem vrátiť, žiť tu aj odísť odtiaľto. Nie je na tom nič neobvyklé," uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 

Podľa Forbesu, ktorý určil poradie ruských miliardárov podľa výšky ich majetku, patrí Fridmanovi celkovo deviate miesto. Jeho súčasný majetok sa odhaduje na 12,6 miliardy dolárov (11,844 miliardy eur). Podľa slov Alfa Group je teraz v Moskve a vyjadril sa, že ju plánuje pravidlne navštevovať. Kremeľ ubezpečil všetkých svojich občanov, ktorí sa vracajú z Izraela, že im doma nič nehrozí. 
 

Viac o téme: SankcieRuskoIzraelVeľká BritániaMichail Maratovič Fridman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu