Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Horúčka dengue straší svet: Ohrozené sú aj krajiny v Európe! Potrvá to maximálne jedno desaťročie, varujú experti

Horúčka dengue terorizuje Bangladéš od začiatku tohto roku Zobraziť galériu (3)
Horúčka dengue terorizuje Bangladéš od začiatku tohto roku (Zdroj: SITA/AP/Mahmud Hossain Opu)

ŽENEVA – Svetové médiá od začiatku tohto roka hlásia, že najviac postihnutým štátom horúčkou dengue je ázijský Bangladéš. Od januára tu malo zomrieť viac ako tisíc ľudí. Napriek týmto desivým číslam predstavuje toto ochorenie ešte väčšie nebezpečenstvo. Za jeho rozšírením do rôznych regiónov po celom svete by malo byť čoraz teplejšie podnebie.

archívne video

V pandémii musí byť finančná pomoc cielená, zhodli sa Jurzyca a Lexmann (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Lekári a experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú ako na ihlách. Podľa viacerých hlásení by sa mala stať horúčka dengue ešte v priebehu tohto desaťročia hrozbou pre krajiny Južnej Ameriky, južnej časti Európy a niektorých častí Afriky. Ako uvádzajú Wiadomości, hlavným dôvodom je čoraz vyššia teplota spojená s globálnym otepľovaním a s tým spojený čoraz vyšší výskyt komárov, ktoré sú nositeľmi tejto infekcie. 

Vyšší výskyt 

Táto, v niektorých prípadoch, smrtiaca choroba je už dlhé roky pohromou pre veľkú časť Ázie a Latinskej Ameriky. Čísla z týchto regiónov hovoria o 20-tisíc úmrtiach ročne, ktoré spôsobila práve horúčka dengue. Navyše od roku 2 000 sa zvýšil jej výskyt osemnásobne. Hlavným dôvodom sú klimatické zmeny, ale patrí sem aj zvýšený pohyb ľudí a urbanizácia. Mnoho prípadov sa ani nestihne zaznamenať, pretože ide prevažne o krajiny tretieho sveta.

Horúčka dengue straší svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2022 bolo na celom svete hlásených  4,2 miliónov prípadov horúčky dengue, pričom predstavitelia WHO sa domnievajú, že v tomto roku sa očakáva rekordná úroveň prenosu tohto vírusu. V Bangladéši sa to už začalo. Krajina zažíva najhoršiu epidémiu horúčky dengue, ktorá zabila už viac ako tisíc ľudí.

"Ohrozené krajiny musíme veľmi dôsledne pripraviť na to, ako sa vysporiadajú s týmto tlakom. V budúcnosti to čaká každé veľké mesto v ohrozených regiónoch," povedal Jeremy Farrar, špecialista na infekčné choroby, ktorý sa stal členom Svetovej zdravotníckej organizácie v máji tohto roku. 

Tlak na zdravotný systém 

Infekcia horúčky dengue sa podľa neho pravdepodobne rozšíri a stane sa endemickou. Platiť to bude pre Afriku, Európu, Latinskú Ameriku ale aj Spojené štáty. Výskyt v severnejších krajinách bude do veľkej miery závisieť od globálneho otepľovania. "Zvýšenie teplôt spôsobí, že ostatné regióny sveta budú doslova priateľské ku komárom, ktoré prenášajú horúčku dengue. V neposlednom rade to spôsobí veľký tlak na zdravotný systém v mnohých krajinách," vysvetlil. 

Horúčka dengue straší svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dengue prenášajú infikované komáre Aedes aegypti, ktoré sa správajú inak ako komáre prenášajúce maláriu. Ľudí štípu prevažne v interiéri a to počas dňa, nie v noci. Rozmnožujú sa aj vo veľmi plytkej vode.

Príznaky 

Väčšina ľudí s horúčkou dengue nemá žiadne príznaky, čo znamená, že počet prípadov je považovaný za oveľa vyšší, ako sa uvádza. Vyznačuje sa horúčkami, svalovými kŕčmi, a silnými bolesťami kĺbov, ktoré sa prirovnávajú k "horúčke zlomených kostí". V závažných prípadoch, čo predstavuje menej ako jedno percento, môže byť infekcia smrteľná. Vtedy sa zvykne objaviť aj vnútorné krvácanie.

Viac o téme: VarovanieGlobálne otepľovanieHorúčka dengueWHOBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu