Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výskyt horúčky dengue sa zvyšuje: Počty nakazených sú najvyššie od roku 2000

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na zvýšený výskyt horúčky dengue v Bangladéši. Počty nakazených sú podľa rezortu najvyššie od roku 2000. Informuje o tom na webe.

"Nemocnice, najmä v hlavnom meste Dháka, majú problémy s nárastom pacientov s príznakmi ako vysoká horúčka, bolesť kĺbov a zvracanie," priblížil rezort. Odporúča preto turistom, aby sa pred cestou poradili o zdravotnom stave so svojím lekárom a mali cestovné poistenie, ktoré pokryje všetky riziká.

Horúčka prenášaná komármi

Horúčka dengue je choroba prenášaná komármi, ktorá sa rýchlo šíri v husto osídlených oblastiach. "Proti dengue neexistuje špecifická očkovacia látka ani liečba, ale včasná diagnostika a vhodná lekárska starostlivosť môžu výrazne znížiť úmrtnosť na menej ako jedno percento prípadov," ozrejmilo ministerstvo. Dodal, že vláda v krajine prijíma opatrenia na kontrolu chorôb prenášaných komármi.

Slovenskí občania môžu v prípade núdze v regióne kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Dillí na pohotovostnej linke +919818799477. "Veľvyslanectvo taktiež odporúča registráciu pred cestou do zahraničia a inštaláciu aplikácie Svetobežka," doplnil rezort.

Viac o téme: KomáreHorúčkaDengueSlovenskoBangladéšMZVEZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu