Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový variant koronavírusu PIROLA je reálnou hrozbou! V Británii už zavádzajú posilňujúce vakcíny

Nový variant koronavírusu Pirola ohrozuje britské ostrovy. NHS spúšťa prvé dobrovoľné kolo očkovania Zobraziť galériu (3)
Nový variant koronavírusu Pirola ohrozuje britské ostrovy. NHS spúšťa prvé dobrovoľné kolo očkovania (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Strach a obavy zo šírenia koronavírusu držal ľudstvo v šachu oveľa dlhšie, ako ktokoľvek z nás predpokladal. Po sérii očkovaní sa tvrdé opatrenia pomaly začali uvoľňovať a život sa vracal do normálu. Experti však predpovedali, že vírus môže naďalej mutovať. Po odhalení variantu Eris sa viacerí začali obávať. Podľa stavu, v akom sú britské ostrovy, boli ich obavy oprávnené.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Britské ostrovy zasiahol nový variant zmutovaného koronavírusu Pirola. Po prvýkrát sa objavil dňa 18 augusta. S laboratórnym značením BA.2.86 ho vedci neoznačili za znepokojivý, ale má jednu veľmi negatívnu vlastnosť, a síce, vysoký počet podvariantov. Ako informuje britský denník Mirror, Pirola mutuje veľmi rýchlo, čo znamená, že novému prostrediu sa prispôsobuje oveľa rýchlejšie ako jeho predchodcovia. 

Situácia v Norfolku  

V Británii má Pirola na svedomí zatiaľ "len" niekoľko desiatok prípadov. Vedci si lámu hlavy nad tým, ako a kde sa vyvinuli mutácie tohto variantu. V kombinácii s typickou chrípkou môže Britániu postihnúť epidémia s dvakrát tak silným vírusom. V domove dôchodcov v Norfolku došlo k prepuknutiu chrípkovej epidémie, kde sa u 34 prípadov potvrdila prítomnosť variantu Pirola. Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) musela vzhľadom na momentálnu situáciu rýchlo reagovať a predstavila svoj očkovací program.  

Nový variant koronavírusu PIROLA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nárok na posilňujúcu dávku 

Očkovací program zatiaľ nie je povinný a neplatí ani pre každého. Nárok na ďalšiu vakcínu majú obyvatelia a zamestnanci domovov dôchodcov a sociálnych centier, zdravotní a sociálni pracovníci v prvej línii, dôchodci vo veku 65 rokov a viac, riziková skupina ľudí (ťažké choroby, náchylnosť na ochorenie,) od prvého polroku života do 64 rokov, tehotné ženy, ľudia žijúci s takýmito osobami v jednej domácnosti, alebo tí, ktorí sa o takéto osoby starajú v ich domácnosti. Od budúceho týždňa bude očkovanie dostupné aj pre všetky deti. 

Nový variant koronavírusu PIROLA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Škótsko, Wales a Severné Írsko tiež propagujú kampane na posilňovacie dávky. Vedci si stále nie sú istí, či je BA.2.86 smrteľnejší alebo rýchlejšie prenosný ako predchádzajúce varianty. Vedúca UKHSA Susan Hopkinsovou povedala, že Pirola má asi o 30 mutácií viac, ako to bolo v prípade omikronu.

Dva silné podvarianty 

Počty prípadov ochorenia variantom Pirola sú stále relatívne nízke, no ľudia sú vyzývaní, aby podstúpili ďalšie kolo posilňujúcej vakcíny, ako aj očkovanie proti chrípke. Podľa GIS Aid sa na ostrovoch koncom augusta nachádzalo 36 prípadov nakazených variantom Pirola. Skutočný počet je ale vyšší. Okrem toho existujú dva mierne podvarianty Piroly. Jeden sa vyskytuje v Južnej Amerike, Kambodži a Izraeli, zatiaľ čo druhý v západnej časti Európy. 

Riaditeľ NHS pre očkovanie a skríning Steve Russell povedal: "Programy očkovania NHS proti chrípke a covidu boli ako ochrana pre najviac ohrozené skupiny obyvateľstva veľmi účinné. Budeme pracovať rýchlo, aby sme zabezpečili ich ochranu aj pre tento rok. Dôrazne vyzývam všetkých, ktorí sú oprávnení na ďalšiu dávku, aby sa prihlásili na očkovanie čo najskôr." 

Viac o téme: ZdravotníctvoVakcínaVýzvaMutáciaLondýnVeľká BritániaKoronavírusPosilňujúca dávkaPirolaBA.2.86
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu