Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Verejné priznanie USA: Kazetová munícia bude na Ukrajine predstavovať riziko aj pre civilistov, tvrdí Kirby

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby Zobraziť galériu (2)
Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON – Dodávky ďalších amerických zbraní na Ukrajinu spôsobili väčší rozruch ako obyčajne. Ich obsahom je totiž kazetová munícia, ktorá je na jednej strane proti nepriateľovi veľmi účinná, no na strane druhej predstavuje pre civilné obyvateľstvo väčšie nebezpečenstvo ako iné rakety. Rusi dokonca hovoria o vojnovom zločine.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 500 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby podčiarkol rozhodnutie USA poslať na Ukrajinu kazetovú muníciu. Podľa jeho slov to udrží krajinu naďalej v boji proti ruskému agresorovi. "Ukrajinská protiofenzíva nepostupuje tak rýchlo, ako by si prezident Zelenskyj želal. Preto mu poskytujeme pomoc v podobe ďalších zbraní," povedal Kirby. Informuje o tom The Hill.

Tragické následky 

Biely dom minulý týždeň vyhlásil, že plánuje Ukrajine poskytnúť kazetovú muníciu, ktorá obsahujev obale (kazete) viacero druhov submunície – strely, malé bomby ap. Podľa Encyclopaedia Beliana sa jej zvykne hovoriť aj "skriňová" alebo "kontajnerová" munícia (delostrelecké strely, letecké bomby a bojové raketové hlavice). Submunícia má vysoký trieštivý účinok (guľočková bomba, protitanková strela). Počas dáhy letu sa kazeta otvorí a vypustí diaľkovo riadenú submuníciu na cieľ. 

Po dopade zasiahne submunícia obrovskú časť územia. V minulosti fungovali na podobnej báze šrapnely, ktoré sa vyprázdnili v momente explózie. Bomby sú  v mnohých krajinách zakázané  kvôli rizikám, ktoré môžu výbušniny predstavovať pre civilistov. Z tohto dôvodu bol v roku 2008 prijatý medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý zakazuje jej používanie, výrobu, dovoz, vývoz a skladovanie. Účinnosť platí od roku 2010. Podpísalo ho takmer 100 krajín, v roku 2015 aj Slovenská republika. Rusko, USA, Sýria aj Čína však so zákazom nesúhlasili.

Vedia, do čoho idú 

Prezident Biden ohľadom schválenia kazetovej munície pre Ukrajinu povedal, že "to bolo veľmi ťažké rozhodnutie, ktoré padlo po diskusii so spojencami a zákonodarcami". Kirby dodal, že Biely dom si je vedomý rizík, ktoré budú bomby predstavovať pre civilistov. K tomu však podotkol, že Rusko už tieto zbrane na Ukrajine použilo a majú na svedomí mnoho nevinných životov. 

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"Ukrajina použije kazetovú muníciu na obranu svojho územia, zameria tak ruské pozície. Na druhej strane sme si vedomí aj toho, aké nebezpečenstvo predstavuje nevybuchnutá munícia pre civilistov. Najmä pre deti, ktoré ju zbierajú, to môže mať katastrofálne následky. Myslím však, že my dáte za pravdu, ak poviem, že ruské sily zabili aj zabijú oveľa viac civilistov," uviedol John Kirby.

Ruská strana nenechala na seba dlho čakať. Veľvyslanectvo v USA na Kirbyho vyhlásenie poznamenalo, že Spojené štáty de facto priznali páchanie vojnových zločinov vo vojne na Ukrajine. 

Viac o téme: CivilistiRuskoUSAUkrajinaJohn KirbyKazetová muníciaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu