Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto siedmy (13. júla 2023)

Hadí ostrov Zobraziť galériu (4)
Hadí ostrov (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

KYJEV - Ukrajinská protivzdušná obrana dnes skoro ráno tretíkrát za sebou zasiahla v Kyjeve a okolí proti útočiacim bezpilotným lietadlám. To vyvolalo vo viacerých štvrtiach pád trosiek, požiare, a najmenej jeden človek prišiel o život. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie ukrajinských úradov.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 503

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 503 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Námestníka ruského ministra pre digitálny rozvoj Maxima Paršina zatkli pre podozrenia z korupcie, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

21:26 Do 200 ruských vojakov spoločne s veliteľom údajne zahynulo pri nedávnom ukrajinskom útoku na ruskú základňu v okupovanom meste Tokmak na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok Ivan Fedorov, ukrajinský primátor Ruskom okupovaného mesta Melitopol. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

20:53 Účastníci tohtotýždňového summitu NATO vo Vilniuse prisľúbili Ukrajine vojenskú pomoc, ktorej celková hodnota prevyšuje 1,5 miliardy dolárov. Podľa televízie CNN to v stredu oznámil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

20:13 Rakety, ktoré Kyjevu dodali jeho západní spojenci, zásadne nezmenili priebeh bojov na bojisku na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters

19:58 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina sa jedného dňa stane členom NATO. Nešpecifikoval však, kedy k takémuto kroku príde. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:18 Americký prezident Joe Biden dnes vyhlásil, že neexistuje reálna možnosť, že by ruský diktátor Vladimir Putin použil jadrové zbrane proti Ukrajine alebo Západu.

18:59 Švédsko vo štvrtok uviedlo, že "zjednoduší a urýchli" dodávky obranného materiálu Ukrajine, informuje TASR na základe správy stanice CNN.

17:55 Nemecko v rámci najnovšieho balíka pomoci odovzdáva Ukrajine zbrane Gepards a muníciu. Nemecká vláda 12. júla oznámila odovzdanie najnovšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý zahŕňa protilietadlové zbrane Gepard, rôznu muníciu a ďalšiu podporu.

17:54 Španielsko daruje ukrajinskej štátnej pohraničnej stráži mobilnú nemocnicu a obrnené vozidlá. Štátna pohraničná služba Ukrajiny dnes oznámila, že v rámci balíka pomoci od Španielska dostane mobilnú nemocnicu a vozidlá na evakuáciu zranených.

17:11 Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - odhlasovala vo štvrtok v druhom z celkových troch čítaní návrh zákona, ktorý zakazuje chirurgické aj právne zmeny pohlavia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:08 Maďarsko, ruská cirkev plánujú ďalší presun ukrajinských vojnových zajatcov. Ruská pravoslávna cirkev plánuje umožniť ďalší presun ukrajinských vojnových zajatcov do Maďarska, informovala dnes agentúra RBC Ukraine s odvolaním sa na zdroje v ukrajinských bezpečnostných službách.

16:07 Ruské jednotky zasiahli frontové mesto Orichiv v Záporožskej oblasti, pričom zabili 40-ročného muža a zranili ďalšieho civilistu, informovala dnes regionálna správa.

14:43 Rusi útočia na ostrov Zmiinyi už niekoľko dní po sebe. Skoro ráno zhodili na ostrov leteckú bombu s vysokou výbušnosťou, informovalo operačné velenie "Juh".

14:41 Ruská tajná služba dnes informovala o troch začatých trestných stíhaniach na základe podozrenia z vlastizrady kvôli spolupráci s Ukrajinou. Na svojom ruskojazyčnom webe to uviedla stanica BBC.

14:17 Parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona o legalizácii liečebného konope. Najvyššia rada, ukrajinský parlament, schválila v prvom čítaní návrh zákona o legalizácii liečebného konope, uviedla dnes zákonodarkyňa Iryna Heraščenko.

14:16 Kazetová munícia už bola dodaná na Ukrajinu. Informoval o tom veliteľ operačno-strategického zoskupenia vojsk Tavrija Oleksandr Tarnavskij. Poznamenal tiež, že kazetová munícia ešte nebola použitá, ale môže radikálne zmeniť situáciu na bojisku.

13:40 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo štvrtok informoval, že pri požiari v bytovom dome zahynul človek. Nešťastie sa stalo v čase, keď ruské sily v noci útočili na ukrajinské hlavné mesto. Správu priniesli tlačová agentúra AFP a portál britského denníka The Guardian.

13:22 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu odobrili plány EÚ na zvýšenie výroby munície a rakiet s cieľom riešiť súčasný nedostatok tohto obranného materiálu a zároveň vojensky pomôcť Ukrajine.

13:09 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že zadržala transrodového muža a aktivistu za práva LGBT komunity pre podozrenie z vlastizrady, lebo údajne darovával peniaze na podporu ukrajinskej armády. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

13:00 Ruské sily ostreľovali dedinu Mykilske v Chersonskej oblasti, počas ostreľovania zahynula 85-ročná ženu, informoval guvernér Oleksandr Prokudin.

12:22 Rusko v rámci invázie na Ukrajinu používa improvizované výbušné zariadenia umiestnené vo vozidlách, uviedli britské spravodajské služby. Informuje agentúra DPA. Britský rezort diplomacie vo svojej každodennej správe píše, že v júni tohto roka hlásili viacero prípadov, keď ruské sily použili zastarané obrnené vozidlá naložené niekoľkými tonami výbušnín a improvizované výbušné zariadenia ukryté vo vozidlách (VBIED).

12:05 Ruské média píšu, že žoldnieri Wagnerovej skupiny začali presídľovanie z poľných táborov.

11:09 Zábery zničeného Záporožia.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu