Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto pätnásty (21. júla 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na približne 120 firiem a osôb z Ruska, Spojených arabských emirátov (SAE) a Kirgizska. Má to zabrániť Moskve dostať sa k produktom, peniazom a finančným kanálom, ktoré pomáhajú jej invázii na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 512

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 512 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok ocenila "úžasný" pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla pri prijímaní reforiem týkajúcich sa boja proti korupcii, ochrany práv menšín a zabezpečenia nezávislého súdnictva, informuje agentúra Reuters. 

21:25 Rusko systematicky deportuje ukrajinské deti z okupovanej časti Ukrajiny proti ich vôli – čo predstavuje genocídu podľa jednej z piatich definícií uvedených v Dohovore OSN o genocíde.

20:45 Bulharský parlament v piatok schválil vládny návrh poskytnúť Ukrajine približne 100 obrnených transportérov. Sofia tak Kyjevu dodá prvú ťažkú techniku od začiatku ruskej invázie, informuje agentúra AFP.

20:20 Video ukazuje zadržiavanie priaznivcov teroristu Girkina, ktorý bol dnes zatknutý na 2 mesiace rozhodnutím súdu. Ruská vzbura? Nie, len ďalšia úbohá predstava.

20:00 Takto vyzerá cela v Haagu. Girkin teraz ľutuje, že sa rozhodol zle.

19:40 Girkin bol na súde zatvorený v sklenenej klietke, píše Reuters s odvolaním sa na zábery zverejnené v aplikácii Telegram.

19:19 Ukrajinskí vojaci sa zúčastňujú na výcviku v Škótsku, v rámci ktorého ich špecialisti z radov britského Kráľovského vojenského námorníctva (Royal Navy) učia zneškodňovať míny a ďalšie nástrahy. Cieľom je zaistiť bezpečnosť pre obyvateľov Ukrajiny po skončení vojny.Informuje agentúra DPA a webová stránka britského námorníctva.

18:45 Girkina poslali zatknutého na dva mesiace do vyšetrovacej väzby. Za mrežami zostane do 18. septembra.

18:05 Na brehu pláže v Odese miestni našli trosky dronu.

18:00 Girkinov právnik uvádza, že dva príspevky uverejnené na Telegrame 25. mája 2023, ktoré sa týkajú Krymu a neplatenia armáde, sú obvinené ako výzvy k extrémizmu.

17:40 "Rusi dedinu ostreľovali približne o 15.00 h miestneho času. Jeden delostrelecký granát zasiahol dvor, kde sa nachádzali," napísal Kyrylenko v príspevku na sociálnej sieti. O život prišli súrodenci, 10-ročný chlapec a 16-ročné dievča.

17:25 Ruská prokuratúra navrhla v piatok trest odňatia slobody na 18 rokov pre ruského podnikateľa Iľju Sačkova, zakladateľa ruskej spoločnosti Group-IB, ktorá sa špecializuje na počítačovú bezpečnosť. Je obvinený z vlastizrady. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na ruské tlačové agentúry. 

17:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan verí, že jeho plánované rozhovory so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v auguste by mohli viesť k obnoveniu čiernomorskej obilnej dohody. Zároveň vyzval západné krajiny, aby zvážili požiadavky Ruska v tejto záležitosti. V piatok o tom napísali turecké médiá, informuje správa agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: TASR/AP/Alexandr Demyanchuk)

16:50 V Rusku bude vojenská služba naďalej povinná pre mužov od 18 rokov. Tamojší poslanci totiž upustili od návrhu, aby sa dolná hranica odvodového veku zvýšila na 21 rokov. Informuje denník The Guardian, citujúci zo správ ruských štátnych médií.

16:35 Girkin je dnes v trendoch. Moskovský súd dnes pre nahnevaného vlastenca zvolí mieru zdržanlivosti. Podľa médií spojených s ruskými bezpečnostnými silami momentálne Girkina vypočúvajú.

15:51 Ruskí vyšetrovatelia v piatok zadržali niekdajšieho veliteľa proruských separatistov v Donbase a zároveň bývalého príslušníka Federálnej služby bezpečnosti (FSB) Igora Girkina. Informujú agentúry DPA a Reuters.

Igor Gikin, tiež známy ako Igor Strelkov
Zobraziť galériu (6)
Igor Gikin, tiež známy ako Igor Strelkov  (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

15:35 Poľsko presúva jednotky na východ, Putin odpovedal vyhrážkami.  Varšava má v úmysle zvýšiť počet vojakov na východnom smere z dôvodu nasadenia PMC „Wagner“ v Bielorusku pri poľských hraniciach.

15:00 Dmitrij Petrovskij, bývalý poslanec Jaroslavľa a zamestnanec PMC "Wagner", podal sťažnosť na Girkina (Strelkova).

14:27 Kremeľ v piatok vyhlásil, že "nepredvídateľné kroky Kyjeva" predstavujú nebezpečenstvo pre civilnú lodnú dopravu v Čiernom mori. Ukrajinské jednotky tam totiž podľa Moskvy podnikajú "teroristické útoky", citovala tvrdenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova agentúra AFP. 

14:00 Ukrajina znárodní veľkú komerčnú banku Sense Bank, bývalú Alfa-Bank Ukraine.

13:09 Generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall v reakcii na hrozby Rusov uviedol, že plánuje chrániť svoj závod na Ukrajine vlastnými systémami protivzdušnej obrany.

13:08 The Telegraph ukazuje zábery z používania kazetovej munície na Ukrajine.

13:07 V Odeskej oblasti boli hlásené výbuchy. Výbuchy hlásili obyvatelia Odeskej oblasti, napísalo dnes ukrajinské médium Dzerkalo Tyzhnia s odvolaním sa na miestne médiá a kanály Telegram.

12:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odvolal ukrajinského veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka, ktorý ho kritizoval za sarkastické komentáre na adresu britského ministra obrany Bena Wallacea. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:15 Ukrajina dostane americké stíhačky F-16 pravdepodobne už do konca tohto kalendárneho roka. V piatok to vyhlásil hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v rozhovore pre televíziu Fox News, informuje TASR.

11:03 Ruské sily zaútočili za posledný deň na 10 oblastí, pričom zabili najmenej sedem ľudí a najmenej deväť zranili, informovali dnes miestni predstavitelia.

11:02 Posledné zmluvy s odsúdeným Wagnerom sa čoskoro skončia, bojovníci budú prepustení. Skupina Wagner sa pravdepodobne chystá prepustiť posledných svojich naverbovaných odsúdených z povinnej služby a ponúknuť im zmluvy, informovalo dnes britské ministerstvo obrany.

11:00 Ruské rakety zasiahli v noci na piatok sklady s obilím v Odeskej oblasti, na ktorú útočili už štvrtú noc po sebe. TASR o tom píše na základe správ agentúry Reuters a stanice Sky News odvolávajúcich sa na ukrajinských predstaviteľov.

10:36 Ruská Čiernomorská flotila uskutočnila cvičenie, v rámci ktorého bola na severozápade Čierneho mora protilodnými riadenými strelami zneškodnená cieľová loď. V príspevku v aplikácii Telegram o tom v piatok podľa agentúry AFP informovalo k ruské ministerstvo obrany.

9:13 Dôsledky útoku raketou Kalibr na poľnohospodársko-priemyselný podnik v regióne Odesa.

9:12 Národné centrum odporu: Rusko hrozí Ukrajincom, ktorí si neprevezmú pasy, deportáciou. Rusko nútilo obyvateľov dedín v Chersonskej oblasti, aby si vzali ruské pasy, a hrozilo im deportáciou do Ruska, informovalo včera Centrum národného odporu.

8:49 Čína dodáva Rusku nesmrtiacu vojenskú pomoc, ako sú prilby, panciere a technológie dvojakého použitia, uviedla dnes CNN s odvolaním sa na francúzskych predstaviteľov.

8:09 V noci útočníci ostreľovali obilné terminály v regióne Odesa. Zničili 100 ton hrachu a 20 ton jačmeňa. Dvaja ľudia boli zranení.

7:23 Spojené kráľovstvo poskytlo Ukrajine celkovo 200 000 delostreleckých granátov, uviedol minister Ben Wallace.

7:04 Ruská armáda útočí na ukrajinské prístavy, aby vystupňovala napätie okolo Čiernomorskej obilnej iniciatívy a vynútila si ústupky od Západu, píše Inštitút pre štúdium vojny.

6:26 Žoldnieri skupiny Wagner umiestnení v Bielorusku sa opätovne začleňujú do ruskej armády, uviedla včera zástupkyňa tlačového tajomníka amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová.

6:25 Rusko ešte stále nepovolilo tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) kontrolu striech Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), pritom žiadosť o "nutný prístup" na tieto miesta podala agentúra pred dvoma týždňami. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

6:24 Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vo štvrtok neskoro večer odstúpil, pretože prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval ministrove rozhodnutia týkajúce sa udeľovania štátnych peňazí na projekty. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Pätnásť ilegálne deportovaných ukrajinských detí sa našlo v bezpečí v Gruzínsku

Pätnásť ukrajinských detí, ktoré boli počas vojny na Ukrajine ilegálne deportované do Ruska, sa našli v bezpečí v Gruzínsku, oznámil predstaviteľ Kyjeva Dmytro Lubinec. Správu priniesol vo štvrtok portál britskej televízie Sky News. Deti, ktoré boli všetky žiakmi školy v juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti, boli "nútene presťahované" do ruského mesta Anapa na pobreží Čierneho mora vlani v októbri, uviedol komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Lubinec. Väčšina detí sú siroty a jedno z nich, 16-ročné dievča, si adoptovali občania USA ešte pred vypuknutím vojny, dodal komisár.

"Keď boli deti deportované z Ukrajiny, právnemu zástupcovi s pomocou adoptívnych rodičov, ktorí chceli zachrániť svoju dcéru, sa podarilo dopraviť deti do Gruzínska," opísal prípad Lubinec. "Potom informoval o mieste pobytu žiakov naše veľvyslanectvo v Gruzínsku a mňa osobne," dodal komisár. Vysvetlil, že deti sú stále v Gruzínsku, ale žijú v "pohodlnom dome", učia sa a dostávajú lekársku starostlivosť. Adoptovaná tínedžerka sa už stretla so svojou americkou rodinou a sú spolu. "Najdôležitejšie je, že deti sú v poriadku a v bezpečí," uviedol Lubinec.

 USA uvalili na Rusko nové sankcie, majú mu zabrániť dopĺňať si zbrane

Sankcie uvalené americkými ministerstvami financií a zahraničných vecí sú zacielené na ruské banské, technologické a zbrojárske firmy a komerčné banky. Okrem toho sa terčom sankcií stala aj skupina firiem na elektroniku sídliaca v Kirgizsku a tiež jej vedenie, pretože vyváža súčiastky a ďalšie technológie do Ruska. V SAE sídliaca strojárska spoločnosť, ktorá poslala do Ruska desiatky dodávok elektroniky, sa takisto dostala na sankčný zoznam. Najnovšie sankcie sa pripájajú k tým, ktoré už proti Rusku zaviedli USA a ostatné krajiny zo skupiny G7 počas summitu v máji v Japonsku.
"Od spustenie invázie Ruska na Ukrajinu podnikli Spojené štáty v spolupráci s našimi spojencami a partnermi bezprecedentné kroky, aby Rusko pocítilo straty a aby jednotlivci a firmy, ktoré podporujú túto ilegálnu vojnu, skladali účty," uviedol vo vyhlásení šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (6)
Antony Blinken  (Zdroj: TASR/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

"Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude potrebné," dodal. Po prvom roku vojny Ruska na Ukrajine americkí predstavitelia uviedli, že cieľom budúcich sankcií sa stane ruský metalurgický a banský sektor, ale úlohou bude aj znižovanie ziskov Ruska v energetike cez zavedenie cenového stropu na ruskú ropu. Námestník ministra financií Wally Adeyemo uviedol, že štvrtkové opatrenia predstavujú "ďalší krok v našej snahe obmedziť schopnosti ruskej armády, jej bojové dodávky a celkové ekonomické zisky krajiny". "Keďže Rusko stále pokračuje vo svojej nevyprovokovanej a krutej vojne proti Ukrajine, budeme zavádzať sankcie, aby sme ho pripravili o technológie, ktoré potrebuje, a aby sme narušili schopnosť ruského zbrojárskeho priemyslu dopĺňať zásoby zbraní," vysvetlil Adeyemo vo vyhlásení.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu